Växter och flora

I Thailand finns den täta, ständigt gröna skogen och den öppna lövfällande skogen. Dessutom finns det fortfarande orörd regnskog kvar. Ned beskrivs några av de viktigaste träden och blommorna som finns i landet, både ekonomiskt viktiga och för den egna födan i många fall.

Kokospalmen
Palmen kan bli upp till 30 meter hög och är ytterst nyttig eftersom allting på den går att använda. Blommornas nektar tappas och dricks eller destilleras till sprit. Kokosmjölken kan drickas, fruktköttet ätas eller pressas till olja, skalen från nöten används för smyckestillverkning och fibrerna används till att flätas och blir både rep och sopkvastar och av stammen blir det byggnadsmaterial.

Teakträdet
Växer naturligt ensamma eller i små grupper i norra Thailand. De kan under gynnsamma förhållanden bli ca. 30 meter höga. Själva virket är hårt, starkt och mycket hållbart. Det innehåller kådaktiga oljor som gör att spikar och skruvar inte rostar. Teak kan tom stå emot termit och svampangrepp. Timret används främst för möbeltillverkning, golv och till båtar och fartyg. Dock så har olaglig avverkning minskat teakbeståndet till katstrofala nivåeer och myndigheterna håller på att se över skövligen av teakskogen.

Gummiträdet
Gummiträdet härstammar från Brasilien och klarar sig bra i Thailands varma klimat eftersom det kräver mycket vatten och inte för låga temeraturer. Trädet uppnår en höjd av 15-20 meter. Gummit utvinns genom att man lägger ett spiralformat snitt i stammen hela vägen runt trädet, varefter den mjölkaktiga latexen rinner ner i en skål. Från varje träd kan man tappa sju gram latex om dagen (100 gram latex innehåller 30-35 gram gummi) Tappningen görs var tredje dag tidigt på morgonen innan solens strålar kommer fram och får latexen at stelna. En arbetare hinner med att tappa 250-300 träd varje morgon.

Bananplantan
Växten är inte en palm,men däremot en tropisk perenn (flerårig växt) stammen är falsk och innehåller blasskidor, bladen kommer ut ur en bladstock och kan bli 5 meter höga och 1 meter breda. De är mycket nyttiga och används bla. för att täcka tak och emballage men även till matlagning där man använder bananblad för att grilla saker inom bladet.

Bambu
Bambu innefattar flera tropiska gräsfamiljer som totalt innehåller ca. 50 arter. Strået är ihåligt och träaktigt och kan bli upp till 40 meter högt. Bambu växer mycket snabbt i början upp till 3 cm per timma. Nya skott skjuter ut från rötterna är de gamla rören dör. Bambu används till mycket, för att nämna några så tillverkar man musikinstrument, bygger broar, vattenledningar, hus och möbler. De unga skotten syltas eller äts som grönsaker.

Orkidéer
Blomman tillhör jorden mest artrikaste växtfamilj. Det finns närmare 25 000 arter av denna blomma och utgör en sjundedel av alla blommande växter. Orkidéerna flätas till vackra kransar som används som prydnad. Den enda egentliga nyttoväxten bland orkidéerna är Vanilla Planifolia vars frukter är kända som vanilj. Passa på att köpa en orkidéer hem, på flygplatsen kan du köpa färdigpackade blommor och väl hemma är hållbarheten upp till 1 månad.

Lotusblomman
Lotusblomman tillhör näckrosfamiljen och är en religös symbol i Thailand. Överallt längs kanaler, vid sjöar, diken och dammar träffar man på den vackra växten. Växtens frukter ligger nedsänkta i fröfästet och kan ätas råa eller rostade. Vidare används växten som gränsaker.

Ris
Är ett ettårigt gräs och kanske världens äldsta kulturväxt. Ris är huvudnäringen förmiljontals människor i hela världen, och i Thailand bestårmaten för de flesta invånare också av ris med en mängd olika maträtter och tillbehör.