Frukter i Thailand

I Thailand hittar du många exotiska frukter och många av dom smakar mycket bättre när de är mogna på träden innan de plockas, särskilt om du jämför med en transport på båt till Sverige och norden. Här listar vi upp ett stort antal olika frukter som du i mindre eller större utsträckning kommer att stöta på under din vistelse eller semester I Thailand.

Banan

Bananen är den viktigaste tropiska frukten. Bara vindruvor som även odlas i subtropiska områden som tex. medelhavsområdet. Produceras i större mängder än bananer.
I Thailand finns mer än 20 olika arter av bananer. Den vanligaste är den lilla gröna bananen som har frisk och sötaktig smak, andra bananer bl.a den röda bananen måste kokas innan den äts, men då smakar den också som bäst. ett ytterligare sätt att tillaga bananer är genom grillning.

Cherimoya

Frukten kommer ursprungligen från anderna där den växer vilt. Den gröna frukten som genom mognande och tryck blir brunaktig, är oval och ser ut som en kotte. Den råa frukten delas i två hälfter så att man kan äta det ljusa och välsmakande fruktköttet som till smaken är både syrligt och sött och påminner om en balndning av både Mango och päron. Frukten äts enklast med sked. De mörka kärnorna inuti frukten går inte att äta.

Durian

Stor grönbrun frukt med en taggig yta. Har man en gång luktat på en Durianfrukt så känner man lätt igen den söta och halvruttna frukten när helst du träffar på den. På många hotell råder det förbud av at ta in durian på rummet. Om inte lukten avskräcker kommer man upptäcka att fruktköttet är gult och krämigt med en sötaktig pikant smak. Antingen kommer du älska Durian eller så kommer du att hata den, det finns nämligen inget mellanting.

Guava

Då frukten mognar övergår färgen från ljusgrönt till ljusrött. Storleken är som ett äpple, fruktköttet som luktar starkt har små kärnor är laxfärgat och kan ätas med skal med eller utan och enklast med sked precis som en grapefrukt. Thailändarna äter guava på ett speciellt sätt, frukten skärs ut i klyftor och doppas i en sås bestående av chili salt, socker och ibland även lite vitlök. Guava tillhör den fruktsort som innehåller mest c vitamin.

Jackfrukt

Frukten kommer ursprungligen från Indien och odlas idag över hela Asien. Den är lätt att känna igen beroende på sitt stora gulbruna och tjocka skal med små saker som liknar knoppar eller taggar. Frukten påminner lite grand om en igelkott, Jackfrukt eller brödfrukt som den också kallas kan bli oerhört stor, frukten kan väga så mucket som upp till 50 kg. Men i del flesta fall köper du den mellan 2-6 kg. När du ska äta frukten delas den på längden med en kniv och det gula fruktköttet avlägsnas, det är en smakrik frukt och fruktköttet är saftigt och mjukt. Smaken påminner om inslag av syrligt och sött. På de alla flesta platser kan du köpa färdigskuren Jackfrukt. Fröna från frukten kan ätas både som kokta eller rostade.
 

Kokosnöt

De flesta känner till kokosnötens karaktäristiska bruna och håriga utseende och dess vita och hårda fruktkött. I Thailand är koksnöten en uppskattad frukt mycket beroende på att den ger mat, kryddor, olja, dryck och inte minst medicin. Den omogna frukten som är grön till färgen och något större än den mogna innehåller cirka en halv liter kokosmjölk. Överallt i Thailand kan du köpa en kokosnöt som försäljaren hugger av toppen och trär dit ett sugrör så du kan dricka den nyttiga mjölken direkt från kokosnöten.

Kumquat

Kumquatfrukten är en liten oval apelsinsort, denna starkt orangegula frukt smakar mycket koncentrerat. Skulle du äta en rå Kumquat så äter du också skalet

Lichi

Frukten kallas även Lychee. Den är stor som en äggula och har ett tunt läderaktigt rödbrunt och korningt skal. Skalet bryts isär och inuti sitter det vitaktiga och syrliga, men ändå söta fruktköttet, frukten innehåller också en kärna som man inte ska äta. Namnet kärleksfrukt används felaktigt om Rambutan, men lichi förblir och är den riktiga kärleksfrukten. Kineser menar att frukten har en erotisk effekt av att äta den här frukten. I jämförelse med Rambutan har Lichi en kryddigare smak. I Thailand används frukten ofta som dessert för att ta bort brännan efter att man har ätit en kryddig måltid. Stor likhet med den här frukten har den mindre Longan som har samma storlek som ett körsbär com också har ett brunaktigt skal och vitt fruktkött. Longan har en aning syrligare ton än vad kärleksfrukten har.

Mango

Mango har i över 4000 år odlats i Indien och spelar lika stor roll för människor i Asien som äpplen gör för oss skandinaver. Den mogna Mangon är mjuk och ger efter för tryck. En mango har inslag av grön, gul och rött när du tittar på den. Storleken varierar en del, men alla har en oval form. När du tillreder en Mango skär du den på längden, skalet ska avlägsnas och ska inte ätas. Fruktköttet har en gul färg och frukten är saftig söt och påminner mycket om persika. Thailändarna äter den som dessert eller också som mellanmål med Chili och många andra kryddor. Men också gärna som Sticky Rice
 

Mangostan

Denna purpurfärgade frukten kommer från Malaysia. Innanför det tjocka och hårda skalet gömmer sif det vit och rosaktiga saftiga köttet som därmast liknar en vitlök inuti. de största bitarna innehåller ofta en kärna som sväljs eller spottar ut. När du ska äta den här exotiska och goda frukten skär man försiktigt runt det tjocka skalet och tar av toppen. Du kan ta loss fruktköttet med en sked eller använda tandpetare. Frukten som är svår att odla är i thailändska mått en dyr frukt och utbudet är inte så stort. Men reser du till Thailand ska du absolut prova Mangostan då den är en av de mest underbara tropiska frukter som finns.

Papaya

Papaya är en avlång gulorange fruk som är mogen när den ger efter för tryck. Frukten delas i två halvor och de svarta kärnorna tas ur och de saftiga laxfärgade fruktköttet avnjuts. konsistensen påminner om smör och smaken som påminner om aprikos blir mer delikat om du droppar lite citronsaft över Papayan.

Passionsfrukt

Frukten är rund som ett klot med ett hårt brunt skal. Frukten smakar som allra bäst när den ser ut att vara lite bullig och övermogen. Man skär genom frukten och skrapar ut fruktköttet och ätter upp allt, du äter även kärnorna som påminner lite om krusbär. Fruktköttet är Geléaktigt och har toner av gult den är dessutom saftig och lätt syrlig.

Pomelo

Storleken på en Pomelo är som en Grapefrukt med ett tjock och gult skal. När frukten är skalad ska den vita hinnan också tas bort. När du skalat färdigt kan du avnjuta en söt och härligt friskande frukt.

Rambutan

Rambutan har fått sitt namn efter "Rambut" som betyder hår på Malaysiska språket, därav namn på den röda och håriga frukt. Rambutan är i storleksordningen som ett ägg. Dela eller öppna frukten så det vita glasaktiga fruktköttet blir synligt. Frukten är full av saft och smakar syrligt närmast som kärleksfrukten Litchi i mitten ligger kärnorna som inte går att äta. Frukten äts som den är  eller kokt. Den är mycket uppskattad i Thailand men även andra delar av sydostasien äter Rambutan

Vattenkastanj

Mörklila och en liten frukt. Skalet skärs av och frukten äts rå och smaken är lite som kokosnötter. Det ärockså en uppskattad frukt i maträtter där dess spröda konsistens bevaras.

Cayote

Kallas också för sjusju frukt, en päronformad grön frukt som skalas innan det vitaktiga köttet äts. Saften är lite klistrig. Kärnan är mjuk och kan ätas. Till smaken påminner den svagt om rödbetor.