Thailands Kungahus

Thailands kung Bhumibol föddes den 5 december 1927 i USA, där hans far studerade medicin på Harvard-Universitet. Enligt troföljdsreglerna skulle han inte blivit kung, men efter det att hans storebror kung Ananda hade mördarts år 1946 besteg Bhumibol  tronen. Han kröntes först den 5 maj 1950 efter sina avslutade studier i Europa, närmare bestämt i Schweiz.

Kung Bhumibol är kung efter Rama V som respekterades högt både som symbol och som person. År 1996 hade kungen 50 års jubileum som regent vilket firades på traditionellt sätt med bl.a processioner, under hela sin tid som regent har han och drottning Sirikit som Thailands drottning heter rest mycket i Thailand för att få uppleva och att med egna ögon se vilket eller vilka behov det thailändska folket har. Detta resande har fått upp ögon på kungaparet och många olika projekt har startats upp för dessa identifierade behov som fanns. Däribland har han försökt att få bergsfolket att sluta med opiumodling och istället gå över till andra grödor. Genom sitt inflytande har han fått  ämbetsmännen att se till att det har byggts vägar och att det har funnits utsäde och sist men inte minst att bergsfolkens nya grödor kunnat säljas.

Även om Thailand är en konstiutionell monarki hade kungen fram till 2007 fortfarande stor politisk makt, men den har försvagats mycket på de senaste åren.

Kung Bhumibol är mycket omtyckt av invånarna i Thailand, vänligen respektera det! Tala tex. aldrig nervärderande om honom och knyckla inte ihop sedlarna i din ficka, det anses som respektlöst.

De senaste regenterna eller kungar i Thailand
År 1851-1868 Mongkut (Rama IV)
År 1868-1910 Chulalongkorn (Rama V)
År 1910-1925 Vajravudh (Rama VII)
År 1925-1935 Prajadhipok (Rama VII)
År 1935-1946 Ananda (Rama VIII)
År 1946-            Kung Bhumibol

Thailands nuvarande kung!