Helgdagar i Thailand

Januari
Nyårsdagen är en helgdag. Om man vill se hur Thailändarna firar nyår kan man i Bangkok antingen gå till Khao din (Dusit Zoo) eller till Sanam luang, den stora gräsmattan framför Grand Palace. Utanför Bangkok Chiang Mai det bästa sättet att uppleva nyåret, där man i anslutning till nyåret anordnar en tre dagar lång marknad med bla. stora processioner.
Alla turistorter och de största hotellen anordnar nyårsfirande och det sparas heller inte på krutet när det gäller fyrverkier i anslutning till tolvslaget.

Februari
Blomsterfastival i Chiang Mai. Maka Puja är en viktig buddhistisk helgdag som firas i slutet av månaden, allt efter månens ställning.
Det kinesiska nyåret infaller för det mesta inom denna månaden på den första dagen under den kinesiska månadskalendern (Första fullmånen efter den 21 Januari)
Många kinesiska affärer är stängda av den anledningen. Vi den här tidpunkten dansar kineserna den traditionella lejondansen där dansarna bär enormt färgsprakande papiermachémasker. Dansen utför av två eller flera personer. En person rör masken och övriga rör lejonets kropp.

Mars
Under den här månaden finns inga officiella helgdagar, men månaderna mars och april den bästa tiden för drakflygning eftersom det blåser upp varje kväll, även under de varmaste dagarna. i Bangkok hålls officiella drakflygningar vid Sanam luang från klockan 16:30 fram till mörkrets inbrott.

April
Den 6 April är helgdag i hela Thailand. Då firas installationen av den första kungen av Chakkkridynastin, den dynasti som även nuvarande kungen tillhör. Många människor går till Wat Phra Keo och lägger blommor för att visa respekt för dynastins tidigare kungar vars statyer står i "The Royal Pantheon" i Grand Palace. Byggnaden är bara öppen denna dag för allmänheten.
Månadens absoluta höjdpunkt är Songkran Det gamla Thailändska nyåret som infaller mellan den 13 och 15 april. Songkran är egentligen en religös helgdag som ursprungligen markerade början av det buddhistiska året. Det traditionella sättet att fira Songkran på är at gå till templet och stänka vatten på buddhafigurerna och på varandra, speciellt i Chiang Mai och på turistorterna bör man räkna med att bli rejält blöt om man går omkring i staden för att uppleva den här cermonin.

Maj
Den 5 maj är årsdagen av kung Bhumipols kröning och dagen är därför helgdag. I mitten av månaden ger den årliga plöjningen och inledningen av risutplanteringen anledning till festligheter. Dessa försiggår i Sanam Luang där man utför en rituell sådd av välsignat ris. Den kanske viktigaste och vackraste av alla buddhistiska helgdagar infaller normalt i maj månad. Det är Visakha Puja då man firar Buddha födelse, upplysning och inträde i Nirvana. På kvällen genomförs processioner vid templen.

Juli
Asalha Puja markerarinledningen av den buddhistiska fastetiden (Khao Pansa) under tre månader stannar munkarna i templet där de ägnar sig åt religösa plikter. Det är också nu som de flesta unga män väljer att gå i kloster under en perios som kan vara från en vecka till hela livet. Installationen i klostret, där de unga männen ikläds sina saffransgula dräkter, kan övervaras i hela Thailand. Den buddhistiska fastetiden markerar också ett förstående slut på festivaler då det är regntid och därför allt för osäkrt att anordna några utomhusarrangemang.

Augusti
Den 12 Augusti är det drottnings Sikrits födelsedag och den dagen är därför helgdag i hela Thailand.

Oktober
Fastetiden är slut och nu börjar kathinperioden. Kathin är cermonier där grupper av människor beger sig till olika kloster med gåvor till munkarna. Över hela landet kan man se människor med ledsagade av musik som går eller åker.
Den 23 oktober är Kung Chulalongkorns (Rama V:s dödsdag) tusentals människor beger sig till hans staty framför de gamla parlamentsbyggnaderna i Bangkok för att lägga blomsterkransar.

November
Loy Krathong äger rum vid fullmåne då man sätter ut en liten modellbåt på vattnet. Båten är smyckad med lotusblommor och medför ett tänt ljus och ofta ett mynt. Både barn och vuxna sätter ut dessa farkoster i vattnet för att hedra vattnets andar och en del människor anser att deras synder bortförs med båten. 

December
Kung Bhumbipols födelsedag den 5 december är en ntionell helgdag och det mesta av Bangkok är smyckta med med kulörta lyktor, flaggor och kungens porträtt. man kan se dekorationer längs ratchadamnoen Nok Rd och kring Grand Palace. jul firas inte officiellt av Thailändarna, men på turistorterna och på de stora hotellen finner man både julgranar och det spelas julmusik.