Elefanter i Thailand

Elefanten i Thailand har genom århundrade varit ett arbetsverktyg, främst inom skogsindustrin, dess urstarka individer har drgait tusentals teakträd i regnskogarna runt om i Thailand. Elefanten används alltjämt fortfarande idag där maskinerna inte kan ta sig fram. Runt om i Thailand finns det träningsläger för elefanter där man också kan se hur arbetat går till. Idag är det mest en turistfälla där man visar tursiter hur det gick till när man använde elefanten till olika arbeten i Thailand.

De största och mest seriösa träningslägren ligger vid 37 kilometersstenen nordväst om Lampang och endast 7 mil sydost om Chiang Mai. Den dagliga elefantträningen äger rum 07:00-11:00 och det finns möjligheter att rida på elefanterna i området.

I alla elefantläger både för turister och andra läger för elefanter som tränas startar dagen med ett bad, därefter vankas det frukost för djuren. Därefter startar tränningen som består av att lystra till och förstå elefantförarnas språk. Elefanterna kan förstå upp till 50 olika kommandon. Dessutsom får de lära sig hur de tunga stammarna ska transporteras.
Elefanterna arbetar främst i grupper på sju, varav sex stycken är elefantungar som är mellan 3-10 år gamla och den sista är en vuxen hona. Elefanterna börjar inte arbeta på riktigt innan de har avslutat sin träning vilket tar mellan 5 till 7 år att uppnå. Arbetslivet vara sedan i uppemot 50 år. De flesta träningscenter är stängda under perioden Mar till maj månad då elefanternas parningsperiod infaller. elefanten är ett fridsamt djur, men närma dig inte en elefant om inte tränaren är med.