Bron över floden Kwai

Under andra världskriget använde japanerna krigsfångar för bygget av den beryktade järnvägen som kallas dödens järnväg som går längs med floden Kwai Noifloden. Järnvägen fortsatte fram till de tre pagodernas pass, men har därefter förstörts. Burmeser och Thailändare har nämligen kommit överens om att förstöra spåren från den gemensamma gränsen och 100 km in på varera sida i länderna. Det är överenskommelsen om att vägen mellan goda vänner och goda fiender är kort.

Tusentals fångar och tvångsarbetare dog medans järnvägen byggdes pga. av den extremt brutala behandling som japanerna utsatte dom för. Man pratar om att 16000 allierade krigsfångar och ca. 100 000 andra asiater dog av sjukdomar eller tortyren som de blev utsatta för under tiden som järnvägen byggdes.

Bron över floden Kwai i Thailand är en metallbro, den står som ett minnesmärke för alla dom allierade och krigsfångar som japanerna utsatte dom för under andra världskriget. Bron över floden Kwai bombades flera gånger 1945 och återuppbyggdes först efter att kriget upphörde. Som en paradox kan nämnas att två av brofästena tillverkades i Japan efter kriget och i samband med återuppbyggnaden.

Den första veckan i December varje år håller man ljus och ljudshow vid bron. Det sker till minne av de allierades bombning av bron och showen är en efterlikning av bombningarna och som framställs via ljus och ljudshow.