Fakta om Thailand


Tidsskillnad:
Svensk tid +6 timmar.
(+5 timmar svensk sommartid)

Folkmängd:
ca. 66 miljoner varav 20 beräknas bo i huvudstaden Bangkok

Språk:
Thailändska.

Valuta:
Thailändska baht (THB). 100 SEK = 412,03 THB (april -13).

Viktiga exportvaror:
Datorer, plastdetaljer, ris, tapioka, gummi, textilier,elektronik, skor och leksaker

Elektricitet:
220V, 50Hz, adapter behövs i vissa fall

Klimat:
Varmt året runt och med hög luftfuktighet, varmaste perioden är April månad

Medellivslängd:
Kvinnor 72 år och män 65 år

Folkgrupper:
75% Thailändare, 11% kineser, 3 %Malajer, 1% Begsfolk och övriga 10%

Turismen:
Antalet turister som varje år besöker Thailand beräknas ligga på ca, 9 miljoner per år

Yta och befolkning:
Thailand breder ut sig över drygt 513 000 kvadratkilometer och har ca 66 miljoner invånare, varav ca 15 miljoner bor i huvudstaden Bangkok. Det är inte en myt att landet ibland kallas för ”the land of smile” Det kommer du få svar på din kommande resa i Thailand.

Resa med Barn till Thailand:
Att resa med barn till Thailand är väldigt smidigt! Thailändarna älskar barn och det beror helt enkelt på att barnen är deras pensionsförsäkring i framtiden. Det är inte alls ovanligt att Thailändarna lånar dina barn för en stund, och dom gör det med glädje. Du kommer märka det redan på flygplatsen i Bangkok att barnen inte är i vägen utan thailändarnas tålamod är fantastiskt vad gällande barn. Det är inte alls ovanligt att passkontrollanten släpper allt han har i händerna och börjar gulla med barnen. Att det är 100 personer som står bakom i kön spelar mindre roll i sammanhanget. Har du blonda barn står dessa små prinsar och prinsessor högt i kurs, Kanske därför att Thailändarna inte har några barn själva med ljust hår. Det blir extra spännande med det som vi kallar ljusa lintottar till barn! du kommer att upptäcka många leenden och försök till att få dina barns uppmärksamhet under din resa till Thailand.

Du kommer märka på dina barns sätt att vara under din vistelse, barnen känner sig välkomna och det känns i hela atmosfären och i dina barns sinnesstämning.  Man har hört från många att det är enkelt att resa med Barn till Thailand, det är absolut ingen myt att det är på det sättet. Du kommer inte bli besviken inte heller dina barn som får all uppmärksamhet som dom kan tänkas få under resan. Det kan också bli lite jobbigt för barnen att hela tiden bli uppmärksammade och busas lite med.

Barnen är bra dörröppnare och det är väldigt många barn som har öppnat dörrar in i den thailändska vardagen. För att sammanfatta så behöver du inte vara orolig för om barnen ska trivas i Thailand. Tvärt om, du ska istället vara orolig för om dina barn dricker tillräckligt med vätska för att orka med allt bus och alla lekar som hör till under resan i Thailand.

ACKLIMATISERING
Thailand är ett tropiskt hett land och det är fuktig luft. Bangkok är officiellt utnämnt till världens hetaste huvudstad med sina 17 miljoner invånare. Temperaturen brukar ligga kring 30 grader. Låter kanske inte så mycket eftersom du är van att höra det är jättevarmt, men 30 grader i Thailand känns mycket hetare än 30 grader hemma. Luftfuktigheten är hög, den ligger på 60 till 85%. Det är klibbigt och svettigt, men alldeles underbart om du gillar värme.Men ta det lugnt i början, drick mycket vatten så du inte blir uttorkad och boka gärna boende med luftkonditionering om du är känslig för värme. Fler tips? gå in på de luftkonditionerade varuhusen och hämta andan där. Bangkoks skytrain, tunnelbana och flertalet taxibilar bjuder också på svalka.

BUSSAR
Thailändska långfärds bussar  finns det gott om och de är billiga och minst lika bekväma som de i Europa. Baw Kaw Saw, det statligt ägda bussbolaget, står för de säkraste och pålitligaste bussresorna – utgår alltid från stadens busstation. Air-con bussar, rot air, är bäst om du åker på dagen. Effektiv luftkonditionering, tonade rutor, stoppade och reglerbara säten. Bagaget åker säkert i dom särskilda bagageutrymmena. VIP-bussar är bäst för nattliga resor. Dessa har fåtöljliknande säten och service som på flygplan. Svep in dig i filt för att skydda dig mot den effektiva luftkonditioneringen som finns på bussarna.

DROGER
Akta dig för droger i  Thailand, dom har inlett ett stenhårt krig mot narkotika. 2003 dödades 2500 människor under mystiska omständigheter. Straffen är mycket mycket hårda. Många resenärer testar tyngre droger på Ko Pha-Ngnans fullmånefester eller andra platser. Resultatet blir ofta förödande, i värsta fall crazy hospital i Suratthani! Kom ihåg att det är dödstraff på droghandel i Thailand!

ELEFANTER
Inget djur förknippar du Thailand med så mycket som elefanten. För ett århundrade sedan fanns vilda elefanter vid Bangkoks stadsgräns. På 1900-talet krympte djungeln avsevärt. Och bestånden av elefanter i Thailand minskade. Nu finns enbart 2000–3000 elefanter i vilt tillstånd och det finns cirka 5000 elefanter som tämjts och används vid skogsbruk eller som utflyktsmål.

HOMOSEXUALITET
Thailand är tolerant mot homosexualitet, det är förbjudet enligt lag att diskriminera homosexuella och transpersoner. Transpersoner (mestadels män som gör om sig till kvinnor) är vanligt förekommande, accepterade och i många fall också mycket populära. I folkmun kallas de ladyboys, eller på thai kà-thoy. Att gå hand i hand, man och man, eller kvinna och kvinna, lär inte få någon att avsevärt att lyfta på ögonbrynet. I Thailand är det dessutom mycket vanligt att man gör det oavsett om man är ett par eller inte. Det är helt enkelt ett sätt att visa vänskap och att man tycker om varandra.

THAILÄNDARE UPPSKATTAR OM DU HÄLSAR RESPEKTFULLT
Lär dig hälsa på thailändskt vis, du visar stor respekt och får respekt tillbaka. På din resa genom Thailand kommer du vid åtskilliga tillfällen att mötas av två händer mot varandra Man gör det på samma sätt som svenska lucian genom att sätta ihop händerna och en värdig bugning. Hälsningen heter wai och är en thailändsk tradition. Wai är en enkel form av kroppsspråk och används i många sammanhang i Thailand som hälsning, för att visa respekt eller också som en ursäkt. Hälsningen finns i tre nivåer. Första nivån är hälsningen mot Buddha och buddistiska munkar. Då sätter man båda handflatorna mot varandra så att man pekar med fingertopparna i pannan. Armarna ska i alla hälsningsnivåer tryckas mot den egna kroppen. Andra nivån utövas som hälsning mot äldre människor, då sätts handflatorna samman så att man pekar i näsroten. Den tredje nivån, då handflatorna pekar mot hakan, används för att hälsa mot jämnåriga eller yngre. Men lägg inte för mycket tid på att fundera över vem som är äldre eller yngre, det viktiga är att du visar att man verkligen vill hälsa. Om du hälsar på det här thailändska sättet när du möter  andra människor, samtidigt som du säger sawadee (Som betyder hej på Thailändska) eller när du vill tacka för något och samtidigt säger khob khun ka (tack, om du är kvinna) eller khob khun krap (tack, om du är man), kan du räkna med en bugning tillbaka, och massor med respekt far igenom luften.

INSEKTER
Malaria håller på att försvinna från Thailand. Få besökare drabbas nu längre. Risken är störst i djungelklädda gränsområden mot Burma och Kambodja (exempelvis Ko Chang), särskilt större risk under regnperioden. Malariamygg är mera aktiva efter mörkrets inbrott. Klädseln långärmat, långbyxor och myggstift (Köp Thailändskt myggspray) hjälper på kvällar. Använd myggnät när du sover. Malariatabletter biter på vissa typer av malaria, men rekommenderas exempelvis inte av malariacentret i Bangkok. Denguefeber orsakas av mygg som är aktiva dagtid. Myggmedel och långärmat är enda försäkringen mot dengue. Köp alltid myggspray på plats i Thailand då våra svenska myggstift elle myggspray inte hjälper mot de aktiva myggorna i Thailand.

JÄRNVÄGAR
Även om kollektiva bussresor är mest vanligt så är Thailands järnvägskarta stor och påminner om ett slarvigt vävt spindelnät. Ändå funkar det bra. Du kan åka hela vägen till Suratthani och Hat Yai i söder, till Nong Khai vid gränsen mot Laos, till Kanchanaburi i väster och bergspartierna i norr. Resorna är bekväma och billiga. Tåg i Thailand är dessutom säkert. Farten är så låg att du hinner se detaljer och fånga landskapets skiftningar. Att åka nattåget från Chiang Mai till Bangkok är en favorit för många. Tågvärdarna går runt och serverar nudlar och dricka. Du somnar till ett tropiskt mörker och vaknar till Chao Phrayas gröna flodslätt, bufflar, risfält och kretsande storkar.

KOSTNADER
Thailand är ett billigt land att leva i. Lev enkelt på landsbygden och du kan klara dig på 150 kronor per person och dag. Betala det dubbla priset och du lever riktigt bra, om inte lite lyxigt. Enkelrum på ett enkelt mellanklasshotell kostar från cirka 100 kronor, middag på matmarknaden cirka 20 kronor och en fem timmars bussresa kostar ungefär 60 kronor. Bangkok är ungefär dubbelt så dyrt som landsbygden. 250–500 kronor per dygn är en rimlig turistbudget.

LÄSK
Thailändsk läsk innehåller mer färg än hela Disneys samlade produktion och din tunga färgar sig efter färgen på läsken. I Thailand serveras ofta läsk i plastpåse med is, gummisnodd och nedstoppat sugrör (försäljaren vill nämligen behålla flaskan i pant). Lila Fanta smakar smågodis, röd Fanta smakar rött och sött och grön Fanta smakar, som tuggummit Bugg kanske.

MAT
Många älskar Thaimat och egentligen skulle man kunna resa till Thailand enbart för matens skull. Köket tillhör ett av världens bästa. Starkt och pikant blandas med mjukt och syrligt. På något mirakulöst sätt kompletterar smakerna varandra och ger rätterna små spännande nyanser i stället för att kväva och dominera. Räkor smakar alltid räkor, kyckling smakar alltid kyckling, inte bara starkt och hett. Gå gärna till stans matmarknad och testa dig fram och hitta dina favoriter. Där finns billig och vällagad thailändsk husmanskost. Några favoriter: pad thai, nudelvariant på pyttipanna, ofta med stekta ägg, räkor, groddar, krossade jordnötter och chili. Khao phat, vanligaste lunchrätten, ris, vårlök och annat grönt med räkor, skinka eller kyckling och ofta ägg. Kaeng khiaw-waan kaj, grön kycklingcurry. Tom yam kung, Thailands nationalsoppa, syrlig och skoningslöst het med räkor, lime, svamp, citrongräs och färska kryddor.

NATIONALPARKER
Thailand har hela 112 olika nationalparker. Många av dem är välbevarade hemligheter. Alla är värda ett besök. Åtskilliga av dessa nationalparker har ett informationscenter, vandringsleder, mat och enkla övernattningsmöjligheter. Tigerdjungeln i Khao Yai, Sai Yok, Thale Bans regnskog, Similan, Tarutao och Kaeng Krachan tillhör Sydost-asiens absolut finaste parker.

ORMAR
Thailand är ormrikt och har Kungskobra, pyton och krait. Alla dessa arter finns i Thailand. Men du kommer troligen inte att se några ormar, såvida det inte har regnat jättemycket, då kan man se en och annan överkörd orm på vägen. Dom gillar verkligen inte befolkning och bebyggelse såvida du inte letar och har tur.

PENGAR
Det finns gott om uttagsautomater som tar både Visa och Mastercard, men Thailand är kontanternas land och det är bra om du växlar hemma till thailändska baht så att du klarar dig för dom första dagarna. Ta med US-dollar i kontanter och eventuella kontokort. Alla städer har bankomater med pedagogiska instruktioner på engelska. Växla ta ut pengar sedan under resans gång.

RABIES
Rabies finns tyvärr i Thailand. För några år sedan dog en ung svensk kvinna efter en resa i Thailand. Undvik hundar, undvik katter och apor. Blir du biten eller slickad på ett sår, finns vaccin på sjukhusen. Smärtfritt, smidigt och absolut livsnödvändigt.

SÄKERHET
Thailand är ett vänligt land, men ett land med avgrundsdjupa inkomstklyftor och hög arbetslöshet. Våldsbrott är dock sällsynta. Stölder och ficktjuvar är desto vanligare. Särskilt under nattliga resor, på busstationer och flygplatser. Se också upp för kontokortsbedrägerier. Ha alltid ditt kort under uppsikt och granska kvitton. Hotellens säkerhetsfack är långt ifrån alltid hundraprocentiga, gäller särskilt om du förvarar kontokort här. Trafiken i Thailand är snabb och kan upplevas av oss svenskar som hänsynslös, dessvärre skördar den thailändska trafiken många dödsoffer. Särskilt  Mc-olyckor skördar årligen svenska turisters liv.  Det diskuteras att det dör en person i trafiken varje timma i Thailand. Därför ska du med stor försiktighet röra dig i trafiken. Kom ihåg att om du blir inblandad i en olycka är det ditt fel, oavsett om det inte är det så åker ofta du på skulden! Det kan bli dyrt! Det absolut bästa sättet att skydda sig är att undvika att köra moped eller bil i Thailand.

THAIBOXNING
Ritualer, musik och tuffa fighter det hör Thaiboxningen till. Köp biljett direkt på arenorna så slipper du bli lurad. Mest genuint och spännande är Lumphini Boxing Stadium på Rama IV Road strax öster om Lumphiniparken i Bangkok. En biljett kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Tisdag, fredag och lördag är matchdagar. Vill du köpa en egen boxpåse går det bra hos Lumphini Stadiums. Den andra av Bangkoks klassiska arenor är Ratchadamnoen Boxing -Stadium, ligger inte långt från Khao San Road och Democracy Monument. Adressen är Thanon Ratchadamnoen Nok. Måndag, onsdag, torsdag och söndag är matchdagar. Biljetterna kostar 500–1500 baht, beroende på plats. Undvik söndagar då det är mest turister som besöker boxningsmatchen.

UNDER  VATTNET i THAILAND
Att snorkla. men också att ta dykcertifikat är populärt i Thailand. Dykskolor finns i princip överallt där det finns hav och turister. Ön koh Samet i Siambukten är populär av dyksugna svenskar. Scandinavian Dive Zone i Mae Phim är en populär dykskola och anordnar dykkurser och dykningar i området kring Rayong.

VETT & ETIKETT ÄR VIKTIGT
Respektera thai och Thailand! Thaifolk hyser stor respekt och kärlek till kungahuset. Kritisera aldrig landets monark eller den kungliga familjen. Nuvarande kungen Bhumiphol har födelsedag den 5 december. Undvik shorts och linne om du besöker tempel, undvik bikini och badbyxor i städer. Buddhastatyer och andra religiösa föremål är heliga. Klappa aldrig någon på huvudet, peka aldrig mot någon med fötterna. Följer du dessa instruktioner kommer du väldigt långt i Thailand.  

VISUMREGLER
Svenska medborgare får vid ankomsten till Thailand automatiskt ett kostnadsfritt 30-dagars turistvisum. Detta kan förlängas med 10 dagar i landet. Vill du stanna längre, ansöker du om turistvisum på den thailändska ambassaden. Detta är giltigt i 60 dagar och går att förlänga med 30 dagar i Thailand. Långstannare brukar korsa gränsen till Kambodja för att redan samma dag kunna börja om på ett nytt visum i Thailand. Läs mer om visum till Thailand under visum.

ZOO
Bangkok har ett ZOO och det heter Dusit, med 1300 djurarter och konstgjord sjö.  Väl värt ett besök.

ÖL
Tre ölsorter dominerar. Singha, Leo och det thailändska elefantölet! Chang är syrligt, somrigt och lättdrucket. Perfekt till stark mat, perfekt till tropiskt klimat. Chang påminner om dansk elefantöl. Medans Singha är ett lättdrucket öl och Leo är av samma karaktär.