Thaiboxning

Thaiboxning är den mest karaktäristiska och mest berömda idrottsgren i Thailand. Under matcherna använder boxarna vanliga boxhandskar. Men de har inga skor på fötterna. Handskar infördes först för 50 år sedan. Tidigare virade man man remsor av hampa runt boxarnas händer och ibland stoppade man in krossat glas mellan lagren för att öka slagverkan. Reglerna är mycket annorlunda jämför med vanlig boxning, eftersom slag och stötar från knän, armar, ben och sparkar är tillåtna. Thaiboxning bygger i högre grad på smidighet och snabbhet än på styrka, vilket kan få den västerländska boxningen att framstå som stel och tung. Därmed är det inte sagt att Thaiboxning är mindre hårt, tvärt om ett slag eller spark i underlivet har minst lika stor verkan då det gäller att slå ner någon som tex. Uppercut!

De många angreppen och försvararen kan ge matchen ett drag av dansuppvisning samtidigt som det ser våldsamt ut. De entusiastiska åskådarna känner alla till alla boxarna, och vadhållningen surrar i luften under matcherna. Intresset är stort bland thailändarna att det troligen inte finns många unga män som inte någon gång provat på thaiboxning och drömmen om en karriär inom idrottsgrenen är enormt stor hos de unga männen.

Förberedelserna inför matcherna bidrar till att öka intresset och de många ritualerna inför en match följs mycket noga bland publiken. När de två boxarna går upp i ringen börjar det spelas klagande musik. Båda boxarna bär en "Mongkon" ett smalt färgat band, om huvudet och har ibland bundit lyckoamuletter kring armarna. De två kombatttanerna knöböjer med händerna ihop samtidigt som huvudet sänker sig mot golvet tre gånger för att hylla sin läromästare och ber som seger och beskydd.
Därefter uppför de en märklig boxningsdans i slowmotion till lugn musik.

Så kallar domarna på boxarna, de tar varandra i hand, musiken blir snabbare och spänningen stiger medans den första ronden tar sin fart. En match består av tre ronder på vardera tre minuter med två minuters paus mellan ronderna. Under matchen hejas boxarna på av den hetsiga publiken och den klingade musiken.

En matchkväll omfattar som regel sex olika matcher varav den femte är huvudmatchen, vill du sitta vid ringside kostar det en slant, men kan självklart vara värt verenda Bath.