Takraw

Takraw är en nationalidrott i Thailand och även i de närliggande länderna. Sporten utövas ofta av en grupp unga män som spelar och de använder en liten boll. Takraw går ut på att hålla bollen i luften så länge som möjligt men också samtidigt spela den vidare till person till person. Alla kroppsdelar fråntaget händer och fotsulor får användas då bollen spelas vidare.. I det här spelet finns det varken vinnare eller förlorare och alla kan vara med att spela.

Normalt finns det ingen normal spelplan. Vid olika speciella varianter av spelet så kan man spänna upp, likt ett badmintonnät och då gäller det att få bollen över nätet och ner mot motståndarlagets planhalva. Det bästa med Takraw är att det kan spelas överallt där det finns plats.

Bollen som används har nog de flesta som har rest i Thailand sett, det är likt en bambuboll och nu vet du vad den används till.

Takraw har även en tragisk historia!
Takraw användes i en tragisk variant så sent som in till 1908 då Thailand stiftade en ny grundlag. Man satte fångar inne i stora Takrawbollar nakna med sylvassa pinnar från alla håll, sedan lät man elefanter spela bollen som då blev en fruktansvärd tortyr. Läs mer om: Thailands mörka baksida