Sukhothai

Sukhothai som betyder "Gryningens glädje" ligger 440 km norr om Bangkok. Staden var Siams första huvudstad och grundades 1238. Staden var för sin tid en mycket imponerande pga. av sin storlek och alla sina små vackra tempel. Sukhothai är alltjämt symbol för en gyllene tid för Thailand, även om den nya stadsdelen 12 km från ruinerna inte har mycket att erbjuda. Turisterna övernattar här som regel bara för att få se det fantastiska ruinområde från 1200-1300-talen.

Historia om Sukhothai
Thaifolket immigrerade från Sydkina till Siam där de så småningom blev så många att de lyckades driva khmererna från Sukhothai. År 1238 blev staden Siams (Thailands) första huvudstad.
Då kung Ramkamhaeng kom till makten år 1278 gjorde han Siam till ett mäktigt kungadöme. Förutom att inkorporera nya områden i sitt rike etablerade han politiska relationer med Kina. Vidare lät han revidera khmeralfabetet. och det alfabete som infördes år 1283 är i stort sett densamma som används idag i Thailand.
Kung Ramkamhaeng stödde också kulturlivet och religionen, och numera anses Sukhothaistilen vara höjdpunkten inom Thaikonsten. Allt som allt kom åtta kungar att regera Sukhothai som år 1365 blev en vasallstat under Ayutthaya.

Sevärdheter
- Sukhothais historiska park
- Wat Traphang Tong
- Ramkamhaeng nationalmuseum
- Wat Mahathat
- Wat Si Sawai
Dessa med med mera går att skåda i Sukhothais historiska park