Phitsanulok

Den över 500 år gamla staden Phitsanulok  ligger vid stranden av Nan-floden, ca. 39 mil från Bangkok. Idag finns det bara några få ruiner kvar av stadens storhetstid. En stor brand ödelade den gamla stadsdelen i staden 1960. Wat Mahathat med den berömda buddhafiguren står dock kvar som ett minne från det förflutna.

Gå en promenad längs floden, med de flytande husen och affärerna som ligger under de skuggande och blommande träden. Här kan man följa handeln men också se lastning och lossning av alla pråmar som kommer till staden med varor och annat. Tänk på att man på vissa platser där det inte kommer så mycket turister bara kan växla pengar under bankernas ordinarie öppettider.

Sevärdheter
Wat Phran Sri Ratana Mahathat är stadens huvudmonument, templet ligger till vänster om bron med huvudingången ut mot floden. Med den här placeringen förblev templet orört under den stora branden år 1960. Den förgyllda Phrangen går i khmerstil. Huvudbyggnadens dörrar är från 1700 talet och är dekorerade med pärlemor på svart botten. När man har passerat dörrarna kommer man förbi en stor korridor med buddhafigurer i sukhothai och chiang stil. Inne i templet finns den berömda buddhan som är ttillverkad i brons vars namn är Phra Buddha Chinarat i Sukhothaistil denna buddhan är den finaste i just denna stil.

Marknad
Vid Nanfloden finns en marknd, ett bra ställe om man vill göra billiga inköp. Här prutar man på priset. På marknaden köper du hantverk och billig mat.

Du kan flyga inrikesflyg till Phitsanulok fler gånger per dag från Bangkok. Flyg från Chiang Mai är också möjligt.

Karta över Phitsanulok