Phi Phi Island

Phi Phi öarna består av två klippöar som reser sig 100 meter över havet.  Ön kallas även för James Bond Island därför att det just här har spelats in en James Bond film. Skådespelaren Leonardo Di Caprio har också spelat in film på Phi Phi Island. På öarna växer träd och buskar ut ur klippsprickorna, öarna är en del av Hat Noppharat Koh Phi phi maritima nationalpark. Det har dock inte hindrat att öarna är väl utvecklade med med både bungalow och restauranger för att stanna semestra ett par dagar. Har du för länge sen besökt ön och besöker den idag troligen kommer bli djupt besviken då det har blivit vilken semesterort som helst i Thailand. Phi phi öarna är dock fortfarande ofattbart vackra. Ön Phi phi don är helt enkelt urtypen av hur en paradisö ska vara. Den har flera helt fantastiska stränder och det är det tillsammans med det kristallklara vattnet, koraller och alla fiskar som lockar hit alla turister. Många av korallerna är dock förstörda pga av för mycket ankring av båtar intill ön, det har helt enkelt förstört många av de vackra korallerna som förr fanns här.

Båtarna lägger till vid piren i Ton sai-bukten Ao Ton Sai  Därför är stranden också den mest mest tätbebyggda med bungalows och hotell. Alldeles intill piren Ton Sai bukten ligger ytterligare två stränder, Hat hin khom och längst ut på spetsen ligger Hat Yao där det finns korallrev en bit ut från land.

Från början var öarna i området bebodda av havszigenare som idag lever på den mest orörda delen av ön vid Tong Cape, som ligger på Phi phi Dons norra udde. Här finns också möjligheter till inkvartering. Tidvattnet är mycket kraftigt så lägg aldrig dina tillhörigheter för nära vattenbrynet medans du badar, det kan få förödande konsekvenser med mobiltelefoner och annat.

Phi phi Le har bara en mycket liten strand omgiven av klippor, därför är det omöjligt att bo på ön och de allra flesta kommer bara hit för att besöka vikingagrottan som har fått sitt namn efter några grottmålningar som liknar vikingaskepp. På ön samlar man in tornsvalornas bon. Svalorna bygger sina bon på små utsprång av valv i vikingagrottan. De människor som samlar in bon klättrar upp på extremt tunna bambuställningar med ljuskälla i form av en fackla med eld i munnen för att samla in bon. Det är ett riskfyllt arbete och ofta ännu mer riskabelt för de boplundrare som gör detta utan lov. Bona är åtråvärda då de används till den kinesiska delikatessen "Svalbosoppa" Tyvärr är bona så populära så det riskerar att utplåna och förstöra Tornsvalans existens. Bona är tillverkade av ett salivsekret som är härdat och detta har under många år använst inom den kinesiska läkemedelskonsten. Enligt den kinesiska läkekonsten har det inverkan på förståndet, skönhet och inte minst potensen har positiva effekter av svalbosoppa. Soppan säljs också i Bangkok, närmare bestämt i Chinatown från gatuköken som dyker upp efter mörkrets inbrott, men även i andra delar av Asien kan soppas köpas och ätas.

Ska du resa till Phi phi öarna går båtar dagligen till öarna och det är väl värt ett besök. ska du flyga inrikes i Thailand kan du flyga till Phuket och sedan åka båt till öarna!

Karta Phi Phi Island