Wat Traimitr 5,5 ton guldbuddha

Detta tempel i Thailand är inte anmärkningsvärt, men det är däremot den berömda Guldbuddhan i Sukhothaistil. Den är 3 meter hög och väger 5,5 ton och är i rent guld.
Figuren har en alldeles speciell historia. Den hittades av en tillfällighet 1933 då det danska Östasiatiska Kompaniet skulle utvidga Bangkoks hamn in på ett gammalt tempelområde. Bland ruinerna fann man två buddhafigure som togs bort. Den ena var av brons och flyttdes till ett tempel o Thonburi, den andra var, trodde man en en mycket stor gipsbuddha. Den flyttades till Wat Traimitr , där den fick stå i ett skjul i 20 år.

År 1953 beslutade man att flytta den osedvanligt tunga gipsfiguren med en kran. Under arbetet med transporten knäcktes kroken och gipsen som under åren blivit mjuk av alla monsunregn, sprack så att delar av guldbuddhan blev synliga. Forksare menar att figuren är mellan 700-800 år gammal och att den hade täckts över med gips vid den tid då burmeserna trängde in i landet. Efter krigets slut har man troligtvis, antingen glömt att avtäcka figuren eller bestämt sig för att det var säkrast att den fick vara gömd en tid till. Efter upptäckten av guldbuddhan bestämde man att det inte var värt att flytta den och det är just därför som den står i ett förhållandevis enkelt tempel med tanke på sitt värde.