Wat Sakhet ligger där Ratchadamoen Rd korsar Klong Banglampoe
Eftersom man normalt förknippar Wat Sakhet med en gyllene chedi på bergets topp, kallas också Wat Sakhet för det gyllene berget. Denna Chedi, som man kan se glittra i soljuset från området kring Ratchadamnoen Klang och Charoen Krung rd, var under många år Bangkoks högsta punkt.
Wat Sakhet ligger där den ursprungliga stadsgränsen fanns, och en del av den gamla stadsmuren finns fortfarande här. Vid sekelskiftet hade man avrättningar här, och kropparna efter obemedlade och okända kastades därefter ut till gamarna.
Vid foten av berget ligger det tempel som ursprungligen hette "Wat Sakae". Legenden berättar att Rama I stannade här för att utföra den rituella tvättningen före sin kröning i Thonburi. Templet bytte därefter namn till Wat Sakhet som betyder hårtvättning.

Byggnaden täcks invändigt av fresker. Överst finns en änglakör och heliga varelser som ber med ansiktet vänt mot altaret. Nedan finns scener ur Ramakien. Utanför pelargången ligger en annan helgedom, som är elegantare än den förstnämda. Den är placerad något högre upp och har ett par fint snidade trädörrar. Inne i byggnaden finns en stor stående buddha som kallas "Phra Attharot" den var gömd i ruinerna i Sukhothai tills Rama I upptäckte den och förde den till templet. Väggarna har bilder av bedjande lärjungar. Bakom altaret finns en sittande buddha flankerad av två förgyllda bronshelgon.

Från floden och en bit upp längs berget finns Kinesiska gravplatser med foton av de döda. Berget är skapat av människor och är en avbildning av en konstgjord höjd i Ayutthaya som Rama I beslöt att rekonstruera. Då jorden är är mycket mjuk på det utdikade område där Bangkok har anlagts, lyckades han inte uppnå den önskade höjden av berget. Först under Rama V fick berget sin nuvarande höjd (78 meter upp till den översta avsatsen), samtidigt som dess planerade form ändrades.
Mitt på avsatsen har men placerat en gyllene Chedi. Den innehåller de Buddha-reliker som förändrade Rama V av Lord Curzon som då var vicekung i Indien. Från avsatsen har man en enastående utsikt över Bangkok. Alldeles intill ser man taken på Grand Palace och Wat Po, och bakom på andra sidan floden syns den höga sprian på Wat Arun. Söderut ligger kineskvarteren. En viktig kinesisk festival hålls här i november månad. Kinesiska konstakrobater uppträder, skådespelare upp det folkliga dansdramat Likay , och restauranger, stånd och annat som skjuter upp. Detta kaos fulländas med de många högtalare som försöker överrösta varandra med goda erbjudanden till besökaren.

Hitta till Wat Sakhet