Marmortemplet i Bangkok
Wat Benchamabopit

Wat Benchamabopit, Marmortemplet Bangkok Wat Benchamabopit, Marmortemplet Bangkok

Marmortemplet i Bangkok heter egentligen Wat Benchamabopit och ligger vid Si Ayutthaya Rd mellan Chitraladapalatset och parlamentsbyggnaden. om du kommer hit i juni månad kan man ha turen att få vara med om en munkginvigning. Är man bara stillsam, får man gärna vara med under hela mässan. Templet är det nyaste av de kungliga templen i Bangkok, uppfört av Rama V år 1899, med ett namn som följdriktigt betyder "den femte kungens tempel". Kungen önskade att templet skulle bli ett perfekt exempel på traditionell thaiarkitektur och hantverkarna fick mycket nogranna anvisningar. Det finns dock vissa brott mot den traditionella stilen. Mest ögonfallande är väggarna som är klädda med italiensk carramarmor, den slutna gårdsplanen och de böjda gyllende kinesiska tegelstenar som har använts till taket.
Ingången bevakas av två stora Singher i marmor. Innanför finns en kopia av "Phra Buddha Chinarat"  Originalet står i Wat Mahat i Phitsanoluk norr om Bangkok och är daterat till 1300 talet. (Den sena Sukhothai-perioden) i buddhans fundament förvaras askan efter Rama V.

I pelargången runt platsen står ca. 50 buddhafigurer i olika stilar och med olika hållningar. Ursprungligen var det Rama V:s tanke att placera landets finaste exemplar av bronsgjutna buddhafigurer här i korridoren. Men eftersom man inte kunde flytta alla så gjorde man reproduktioner av dom. Den här statysamligen visar utvecklingen inom den thailändska religösa konsten. Vid sidan om kopiorna av de thailändska buddhafigurerna står kopior av berömda burmesiska och japanska figurer. Skyltar på figurernas socklar berättar om det är reproduktioner eller originalfigurer samt från vilken tid och plats de kommer. På den andra sidan av boten mitt emot huvudentrén står ett bodhiträd. Enligt vad som sägs är det ett skott från ett träd i södra Thailand som i sin tur är ett skott från det träd under vilket buddha återföddes i Indien. Trädet är över 80 år gammalt. Avskilt från övriga byggnader ligger munkarnas kvarter. I det här klostret har för övrigt den nuvarande kungen varit munk. i kanalerna längs templet lever sköldpaddor.