Livet på klongerna, Bangkoks kanaler

En båttur på floden Chao Phraya och Bangkoks många kanaler, klongerna är en av höjdpunkterna under din resa till Bangkok. På en sådan tur kan du få uppleva livet längs klongerna på mycket nära håll samt se sampaner (De stora risbåtarna) djonker, pålhus, och de vackra templen, tex. Wat Arun, Wat Po och Grand Palace.
Utbudet av guidade turer på klongerna i Bangkok är stort. Turerna avgår från många av båtplatserna (bryggorna) längs Chao Phraya och kan omfatta innehåll vid en eller flera sevärdheter. Program för sådana turer kan fås vid båtplatserna, tex. vid Oriental Hotel eller Ta Chang. Dessutom har TAT (Tourism Authority of Thailand) översikt över de olika turerna längs klongerna i Bangkok.

Bangkoks tidigare smeknamn Österns venedig, stämmer inte helt och hållet idag då många klonger har fyllts igen för att bli vägar och byggnation under hand som staden växer. Men på de återstående klongerna bla. Thonburi kan man fortfarande uppleva det levnadssätt som under flera sekler varit så förknippat med vattnet. Igenfyllningen av klongerna har dock inte varit helt problemfri. Eftersom staden är byggd på urdikad sumpmark bara 1 m.ö.h gör att gatorna i Bangkok översvämmas varje år under regnperioden då vattnet på gatorna inte har någonstans att ta vägen. Därigenom sjunker också staden några millimeter årligen. Om inte Bangkok ska få Österns Atlantis år 2020 är det på tiden att makthavarna i Thailand gör något åt problemet.

Expressbåt
Ett av de bästa sätten att komma från en plats till en annan är med expressbåten som seglar mellan Thanon Tok i söder och Nonthaburi mot norr. Båten har tilläggsplatser längs hela floden. Uppheållet vid bron är mycket kort, så se till att du är beredd vid av och påstigning. Båten seglar dagligen 06:00-18:00 och turen kostar några få bath. Hela turen tar ca. 1,5 timmar i anspråk.

Longtailsboat
De så kallade Longtailsboat fungerar som vattenbussar. En Longtailboat är en lång och flatbottnad båt som fått sitt namn efter sin långa propelleraxel. Båten kan gå mycket snabbt och är mycket rörlig. Longtailsboat seglar ut på de små klongerna, där Thonburis befolkning lever. Här kommer man nära det dagliga livet med matlagning, diskning och bad vid klongerna. Vid angörningsplatserna vid Chao Phraya kan man hyra en båt på samma sätt som att ta taxi eller ta en lokal longtailbåt som fungerar som en buss där folk kliver på och kliver av.

Kryssningar
Lyxbåten Oriental Queen gör varje dag en tur till Ayutthaya. Båten avgår från Oriental Hotels båtplats kl. 08:00 och ankommer till Bang Pa In ca 12:30, lunch ingår i turen. Väl framme visar en guide er runt innn turen åter går tillbaka och ni ankommer tillbaka till ursprungsplatsen ca. 17:30 En trevlig utflykt under din resa till Thailand.