Jim Thompsons hus i Bangkok

Jim Thopsons hus i Bangkok Jim Thopsons hus i Bangkok

Mitt emot nationalstadion på Rama I Rd i Bangkok ligger den lilla vägen vid namn Soi Kasensan II. Jim Thompsons hus ligger 400 meter ner längs den här vägen. Jim Thompson var en amerikan som kom till Thailand under andra världskriget. Här blev han facinerad av det thailändska enormt vackra thaisidenet, och då kriget var slut började han handla med sidentyg. Han kom sålunda att grunda det thailändska sidenindustrin och var under många år en betydelsefull man. År 1967 for han på semester till regnskogen vid Cameron Highland i Malaysia där han försvann spårlöst.

Huset ligger nere vid en av de små fridsamma klongerna. Trädgården är full av tropiska blommor och träd, och den stillhet som råder här står i skarp kontrast till det övriga Bangkok. Platsen är intressant annat än för sin skönhet, eftersom man här får en uppfattning hur thailändare som hade det gott ställt levde för 100 år sedan.

Byggnaden består egentligen av sex traditionella hus i Teakträ som Jim Thompson köpte och lät flytta dit. Han började sitt byggande år 1957 då han köpte det äldsta huset om idag ä vardagsrum. Den här delen härstammar från 1800 talet och tillhörde ursprungligen en vävarfamilj som bodde på andra sidan klongen. Hela byggnaden stod inflyttningsklar 1958. Alla de sex delarna eller husen har på traditionellt satts samman utan spikar. Den ursprungliga avsikten med detta var att familjen förhållandevis enkelt skulle kunna flytta del eller delar eller hela huset.
Till skillnad från de traditionella thailändska hemmen har Jim Thompsons hus en invändig trappa, en annan skillnad är att thailändarna skulle låtit rummen vara skilda av varnadra bara med en öppen gång.

Rundtur
Det är inte tillåtet att gå runt på egen hand i huset, eftersom en del klenoder har stulits. Rundturen börjar som regel i trädgården, där det alldeles intill klongen ligger ett litet andehus. En av cermonierna i samband med husbyggen är att bygga en bostad åt andarna. Denna cermoni ombesörjs av munkar och ska ske innan byggnadsarbetarna inleder sitt arbete.

Intill husets entré står en torso från 500 talet, den anses vara en av de allra tidigaste buddhafigurerna som påträffats i Sydostasien. Entréns golv är av Italiensk marmor, vilket visas av det västerländska inflytandet. Kom ihåg att ta av dig skorna, det är en vanlig artighets i ett thailändskt hus även om detta är ett museum.
Vid trappan finns stora bilder som har målats på bommulstyg. De föreställer scener ur buddhas liv. Vid trappan på avsatsen och i matrummet finns också bilder ur Jataka-Berättelsen om prinsen Vesantara. Det är en av de populäraste Jataka-Berättelserna.
Sagan berättar om den osjälviske prinsen som gav bort allt, inklusive sin hustru och sina barn. Målningarna illustrerar de 13 avsnitt ur berättelsen. Enligt legenden kommer den konstnär som fullbordar alla 13 illustrationerna att dö. Lägg därför märke till at den här bildserien inte är färdig. Det finns enstaka omålade delar.
På trappavsatsen på den första våningen finns en sandstensbuddha som sitter på en naga i Lopburi- och khemerstil från 1200 talet.
I matrummet finns bla. en samling blått och vitt porslin från Mingdynastin, samt ett matbord som urspungligen användes för kortspel på Rama V:s tid. I korridoren mot vardagsrummet till står två figurer av de indiska gudarna Siva til vänster och Uma till höger. båda i khmerstil från 1100 talet. I vardagsrummet kan man av fönstren i rummet se att väggen harv vridits et varv så att det som början var utvändigt nu är invändigt. Lägg också märke till antalet tår på sängar och bord det finns fem tår, det visar att Jim Thompson betraktade sig själv som adlig.

Vid utgången från vardagsrummet står ett huvud av guden Ardhanari som är till hälften man (Siva) och till häften kvinna (Uma) huvudet är i khmerstil från 900 talet. I arbetsrummet finns bla. två burmesiska som vänts upp och ner och används numer som lampor. På arbetsbordet står två figurer som föreställer "kinarer" ett slags mytologiska fåglar. Sängen i gästrummet har bara tre tår. Det var alltså meningen att gästerna inte skulle känna sig lika förnäma som Jim Thompson själv. Porslinskattaen på nattduksbordet är en potta för män. 
I Jim Thompsons eget sovrum finns bla. ett mushus från Bangkokperioden (1800 talet)
I krridoren inunder finns en samling sällsynt porslin bla, av typen "Bencharong" som betyder "femfärgat" Porslinet har tilverkats i kina efter thailändska anvisningar. Den första "bencharongen" framställdes på 1600 talet och produktionen fortsatte ändra fram till Bangkok-perioden. Lägg märke till de speciella tekannorna utan lock där vattnet hälls i nedtill. I Gästhuset finns några teckningar som föreställer scener ur vardagslivet.

Jim Thompson Museum Bangkok