Grand Palace Bangkok, Thailand


Grand Palace är kanske det mest kända i Bangkok. Du reser för att skåda den gigantiska guldbuddhan som ligger i samma område som heter Wat Po. Väl inne på området kan du också skåda dessa fantastiska sevärdheter.

Phra Si Ratana Chedi
Är helt täckt med guldfärgade kakelplattor och innehåller buddhareliker.

Wat Phra Keo:
Även kallad smaraghdbuddhans tempel byggdes av Rama I år 1785, templet är en avbildning av det kungliga templet i Ayutthaya (Thailands tidigare huvudstad) och är Grand Palace huvudattraktion.

Phra Mondhop:
Är en grönaktig byggnad med pyramidspira i Thaistil, lägg märke till de fina dörrarna i med pärlemorinläggningar. På utsidan av väggarna finns ”Garudor”(Mytologiska fåglar) och i varje hörn finns en buddhafigur i indonesiskt Borobudurstil från 1300 talet

Miniatyrmodell av Angkorwat i Kambodja finns att skåda på Grand Palace.

Smaragdbuddhan:
Sitter i meditationsställning på en 11 meter hög tron, är utförd i ett helt stycke jaspis (ett slags kvarts) och mäter 66 cm på längden och 48,3 cm på bredden Den sitter högst upp eftersom den är templets viktigaste buddha. Ursprungligen tillverkades den i Indien, och den har varit i bl.a Angkor Wat och Sri Lanka. Någon gång år 1400 gömdes den i en gammal pagod i Chiang Rai och täcktes med ett lager gips med all sannoliket för att fiender inte skulle upptäcka och stjäla den. År 1435 slog blixten ner i Pagoden och då upptäcktes figuren. Först förde man den till Lampang och år 1468 till Chiang Mai och där förblev de kommande 85 åren. Därefter fördes den omkring på många olika platser i Thailand ända tills Rama I år 1784 förde den till Bangkok där den alltjämt sedan har varit.
Rama 1 lät också tillverka tre klädnader till figuren så att nman var fjärde månad kunde byta dräkt på buddhan. En ny dräkt för var och en av de ytr årstiderna, den varma, den kalla och regnperioden. Det här traditionen upprätthålls allt jämt.
Framför altaret finns den gyllene buddhan Phra Chai Lung Chang , som de olika kungarna tog med sig där de drog ut i krig. Därtill kommer allt som allt tio stående buddhafigurer som alla har tillägnats olika kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. De intressantaste är de två stora buddhafigurer som står under paraplyet med nio skikt (Talet nio symboliserar kungavärdigheten) De är 3 meter höga uppförda i brons och täckta med rent guld.
Väggarna pryds invändigt med fresker som beskriver buddhas liv. På den södra väggen tv. ses buddhas födelse. Mitt emot altaret (på den östliga väggen) ser man hur buddha får upplysning under bodhiträdet. På den norra väggen avbildas buddha som missionär, bla. visas hans första predikan i Sarnath. Även Buddhas uppgående i Nirvana framställs. Bakom altaret finns medeltidens världsbild framställd.

Eremiten
När man kommer ut, ser man bakom templet en staty på en marmorpiedestal. Figuren föreställer en eremit som är kunnig i läkekonst. Framför figuren ligger en cylindrisk sten som man använde för att kossa läkeörter på. Ännu idag kommer människor till statyn för att visa sin vördnad för emeriten som de anser kan bota dom.

Hor Phra Khantaraj
Är en åttakantig topp, som slutar med en prang. Byggnaden har vackra ingraverade dörrar och fönster och är dekorerad med porslinmosaik. Inuti finns buddhafigurer som sägs kunna påverka vädret, varför den tas fram varje år i maj månad i samband med plöjningscermonin på Sanam Luang, där lämnar vi tempelområdet och kommer in på palatsområdet.

Phra Tinang Borom Pimarn
Det här templet i västerländsk stil uppfördes av Kung Rama V till hans son (Stilen är västerländsk) Det var i det här palatset som den nuvarande kungens bror (Kung Anada) mördades år 1946.

Hor Stastrakom
Byggdes av Rama II, munkarna använde bygnaden när de skulle blanda det heliga vatten som användes vid scpeciella cermonier. I den baldningen ingick bla. kungens badvatten.

Tronsalen Amarinda Vinichai
Detta är den första stora byggnaden till höger. Framför ingången står två kinesiska stenlejon, som kommit med kinesiska köpmän för ca. 200 år sedan. Figurerna fungerade som ballast i kinesernas djonker när de kom lätt lastade till Thailand. Då djonkerna skulle hem igen var de fyllda med ris och figurerna lämndes kvar och användes som utsmyckning på olika platser i det här området och i Wat Po.
Entrédörren är ett vacker förgyllt lackarbete. Denna form av konsthantverk kan fortfarande ses i Chiang Mai. Palatset är byggt i Thaistil av Rama I och inrymde tidigare Thailands högsta domstol. Idag använts det till olika cermonierbla. när statsministern ska ta emot sina insignier från kungen.
Vid sådana cermonier döljs tronen bakom ett förhänge så att kungen osedd kan sätta sig vid den. Vid ljudet av en fanfar dras förhänget åt sidan och kungen visar sig i full ornat. Bakom tronen med den vita paraplyn med nio skikten finns en ännu större tron som bär ett fartyg. På vardera sidan finns paraply med sju skikt. (Talet 7 symboliserar drottningvärdigheten talet 9 kungavärdigheten) Tronen har byggs av Rama III  och används än i dag vid kungliga cermonier. Lägg gärna märke till taket som är dekorerat med små och stora stjärnor i en härlig balndning av både indisk och Thailändsk stil.

Det förbjudna kvarteret
Just detta kvarter är det område där kungens alla många fruar bodde och kungen vad den enda mannen som fick vistas där.

Phra Tinang Dusida Pirom
Har stora glasfönster. Den röda träställningen användes till kungens elefant när den i full "gala"  väntade på att kungen skulle komma för att rida på den.

Phra Tinang Sanam Chand
Är en liten thepvailjong i thaistil. observera sittplatsen som är utskuren i ett enda stycke ur en hel teakplanka (1,5 meter bred) en så bred teakplanka är helt omöjligt att få tag på i Thailand idag.

Tronsalen Chakkri Maha Prasard
Byggdes av Rama IV år 1867 som en trevåningsbyggnad i en blandning av thailändsk och västerländsk arkitektur. Taket är i ren Thaistil medans resten av byggnanden är av italiensk renässans. Salen används vid kungliga mottagningar. På gräsmattan framförfinns en mängd vackert beskurna dvärgträd som är mer än 100 år gamla.

Arporn Phimoke Prasard
Uppfördes år 1789. Byggnaden brann ner kort efter ärdigställandet. Men den blev snabbt återuppbyggd. Den används numera till förvaring av möbler, tex. en pärlemoinlagd tron som tillhört Rama 1. Över tronen finns en vit paraply med nio skikt. I Östra flygeln finns kungens pärlemoinlagda säng. Lägg märke till sängbenen där alla har nio tår vardera.

Besöka Grand Palace iBangkok är en upplevelse. Flygresor till Bangkok kan göras med flera flygbolag med flera avgångar i veckan från Skandinavien.