Nakhon  Ratchasima eller Khorat

Nakhon  Ratchasima är det officiella namnet på staden, men i dagligt tal balnd Thailandsinvånare heter den Khorat eller som Thailändarna själva uttrycker det "Koolat"  Staden har stor betydelse för Thailand då många stora industrier är placerade här. Under Vietnamnkriget på 1960 talet började staden växa explosionsartat eftersom den kungliga flygstationen kom att användas som utgångspunkt för bombningarna i Indokina.

Även om staden är stor så kan man på nattmarknaden få uppleva den för bygden pch provinsens speciella stämning. På Gatorna mellan Thanon Manas, Thanon Mahadthai och Thanon Jompol kan man från tidig kväll ca. kl. 18:00 Se alla försljare strömma till, många kommer än idag på cykeltaxi. Även bilar och mopeder och alla anländande försäljare ska lasta i och ur sin fordon under några hektiska stunder. Marknanden startar sedan klockan 19:00 och håller öppet fram till midnatt. Passa på att köpa Sticky Rice, (Fingerris) och kyckling är alltid gott.

På stadens hotell är det underhållning flera gånger per vecka, med musik sång och dans från Isaan.

Pathongchai
Bara 3 mil från Khorat ligger den här byn där vävning i siden är huvudsysselsättningen. Här i byn produceras Thailands finaste sidentyger och många av de exklusiva butikerna i Bangkok som säljer sidentyger har sin fabriker just här i byn. Här kan du se hur sidenet bearbetas innan det ska vävas i alla underbara färger och mönster. I Kohrat säljs sidentyger i bla. i affärer på Chumpon och Chakkri Road. Du kan åka Buss till Pathongchai som avgår varje halvtimma från Nakhon Ratchasima och gör besöket helst under förmiddagen.

Nationalparken Khao Yai
Thailands första nationalpark heter Kho Yai och ligger 20 mil nordost från Bangkok och mitt emellan Khorat och Bangkok. Nationalparken är också Thailands största med sina 2100 kvadratkilometer. Här finns fem olika vegetationszoner och en mängd olika djur. Har du tur kan man se eller höra ljud från vilda elefanter, tigrar leoparder, apor, björnar, vildsvin och hjortar till en stor mängd olika exotiska fåglar. Parken har både berg och jättelika vattenfall och parken är frodig i djup regnskog och en stor mängd olika växter. Det största vattenfallet i området är Haew Narok som med sitt spikraka fall är 50 meter är imponerande att skåda. År 1933 drogs åtta elefantungar med av vattenfallets kraftiga ström när de vi ett tillfälle skulle korsa floden och över till den andra delen av parken. Nu har man monterat upp skydd längs vägarna som elefanterna brukar gå på och detta gör att dom motas bort från den farliga platsen. Det ser inte särskilt vackert ut, men när man vet varför det sitter skydd där är det lättare att acceptera.

Parken är en underbar plats för alla som älskar att njuta av den Thailändska naturen på mycket nära håll. Under dagen kan man fotvandra i parken och under kvällstid finns det möjlighet att åka med bilar som är utrustade med ett speciellt ljus som inte stör djurlivet i området.

Resa till Khorat, Nakhon Ratchasima och nationalparken Khao Yai
Du kan resa till Nakhon Ratchasima eller Khorat med både flyg och tåg. Inrikesflyg Thailand kan du boka redan hemifrån. Du kan även resa med buss från Bangkok till nationalparken Khao Yai eftersom det ligger på halva vägen och endast 20 mil norr om Bangkok. Bussar avgår ofta från Bangkoks bussterminal till nationalparken Khao Yai.

Karta över Khorat

Karta över Nationalparken Khao Yai