Krabi

Krabi ligger 70 mil öster om on Koh Phuket, det är räknat på fågelvägen. Lansdskapet är bördigt och präglas av gummiplantager, djungel och smått fantastiska klippformationer från de enorma kalkstenarna. Klippformationerna har fått namn som "Katten" "Musen" och "fågeln" Krabis historia präglas av smuggel. Här smugglade man in både Whiskey och cigaretter från Malaysia och Singapore och denna trafik är sedan länge stoppad. Men det handlas en del än idag från länder i sydostasien.

Området är idag ett utvecklat och välbesökt av badturister, kanske därför det är rikligt med härliga laguner och bra stränder och alla små paradisöar som sträcker ut sig. Krabi ligger ca. 100 mil söder om Bangkok och har en egen flygplats där det går att resa inrikes till Krabi. Stället är en bra utgångspunkt för vidare resa till tex. Koh Lanta mot söder och Ko Phi Phi mot sydväst eller Ao Nangstranden mot väster.

Från Krabi kan du åka både minibuss och Longtailbåt till den berömda Ao Nagstranden och de andra stränderna i området. Vill du uppleva alla andra mindre öar kring Krabi så finns det goda möjligheter att göra det med Logtailbåtar. Ao Nang stranden är den mest välbesökta stranden och du hittar många bra restauranger i olika prisklasser. Det finns även gott om boende i varierande former, låt plånboken bestämma var du ska bo.

Hat Tham Praha Nang är nog den vackraste stranden i området med palmer och små buskar. En stor kalkstensklippa ger skugga från den glödheta solen på den ena sidan av stranden. I den klippan finns en grotta som heter Tha Nang Prha Nag Nok men som i folkmun kallas för "prinsessgrottan" Namnet till grottan kommer från invånarna då man tror det bor en havsprinsessa där. Just den prinsessan är enligt sägen oberäknelig och för att komma åt hennes gunst måste man offra frukt rökelse och girlanger för att få fram hennes rätta jag och detta ska ske vid det lilla andehuset vid grottans öppning.
Träfigurer som föreställer fallosar står framför ingången som sjöfarandes garanti för säkerhet och fiskelycka. Fiskarna kommer fortfarande hit för att få sina önskningar uppfyllda eller för att påvisa tacksamhet för stor fångst.

Sevärdheter:
Skräckkyrkogården, en av Thailands märkvärdigaste sevärdheter ligger ca. 2 mil väster om Krabi och måste besökas tidigt på morgonen medans det fortfarande är lågvatten. Detta är den berömda kyrkogården för snäckskal och många andra fossiler från havet finns. Det är fossiler från 75 miljoner år tillbaka i tiden. Hela Krabi kännetecknas av många snäckskal och titta gärna med rör ej.

Nationalparken Tham Bokkharani ligger ca. 5 mil norr om Krabi och parken är väl värd ett besök främst när regnperioden är över då det är grönt och helt fantastiskt frodigt, ett av besökets höjdpunkt kan vara ett dopp i någon av de Jadegröna vattnet som uppstår i bergrummen. Detta är en plats som gärna Thailändarna själva besöker inför veckoslut och helgdagar.

Transportera sig till Krabi sker genom både flyg och Buss, åker du buss tar det hela natten att resa från Bangkok till Krabi, medans flyget endast tar någon timma. Inrikesflyg till Krabi hittar du och du kans beställa flygbiljetter
både hemifrån och på plats i Thailand.