Koh Samui

Koh Samui ligger i södra Thailand och hit vallfärdas människor som vill njuta av tropiska paradis som avlöser varandra i en härlig natur omkantad av de traditionella kokospalmerna som sträcker sig över hela Koh Samui. Ön ligger 66 mil söder om Bangkok och ytan är ca. 250 kvadratkilomter Koh Samui är Thailands tredje största ö efter Phuket och Koh Chang ön är som längst 25 kilometer och på det bredaste stället 21 kilometer och omkring ön ligger inte mindre än 80 andra små pittoreska öar varav endast ett fåtal är bebodda.
På ön bor det ca. 45 000 invånare. Långt många fler om man ska räkna in alla gästarbetare som varje år söker sig till ön för att försörja sig på turismen. Ön är särskilt vacker för de enorma mängderna kokosplamer, den ena plantagen avlöser den andra och 90 % av öns kokosnötter exporteras till Bangkok därför att kokosnötterna är de som har högst kvalitet i hela Thailand. Turismen är öns viktigaste inkomstkälla näst efter kokosnötterna. För utom nötter odlas här också annanas Durjan och Rambutan.

Koh Samui upptäcktes på 1970 talet av dåvarande hippes och har sedan upptäcken ökar enormt i populäritet. I början av 1990 talet byggdes en pittoresk liten flygplats, (IATA kod: USM) och det har medfört att turistnäringen på ön har ökat oc i takt med denna så har det ena hotellet efter det andra byggts. Utbudet av restauranger och nöjen är i det närmaste helt obegränsat på ön. Precis som på de allra flesta ställen i Thailand är fisk en naturtillgång och Koh Samui är inget undantag därför kan du här äta väldigt bra Seafood direkt på stranden eller någon av de många restaurangerna som finns på ön.

Stränderna på Koh Samui
Chaweng och Lamai är de två mest kända och finaste stränderna på ön. Chaweng är störst och har ett rikt utbud på både boende hotell och resorter att välja på inte minst nöjesutbudet som håller världsklass. Även om ön har haft turister under många år så kan man utan problem finna sin egna lilla oas och kan vara helt för sig själv utan att andra turister hittar dig.

Chawengstranden
Stranden i Chaweng är öns längsta och det låga vattnet passar särskilt bra för barnfamiljer. utbud av boende och shopping är utan tvekan öns populäraste utmärkande för Chaweng är den berömda mjölsanden och närheten till det mesta du kan tänka dig för en perfekt Thailandssemester.

Lamaistranden
Stranden Lamai har alltid varit mer prisvärt alternativ både på mat och boende därför har man haft en utveckling på en yngre publik, när hippies intog Koh Samui så var det till Lamai dom vallfärdade till och de flesta barerna spelade Reaggiemusik så finns det inslag kvar än i dag. Lamai har et brett utbud av diskotek och andra nöjen.

Bo Phut
Bo Phut är en av öns gamla fiskeby och den äldsta byn på ön Bo Phut ligger norr ut och har idag har det utvecklats till en turistort med mysiga resorter och bra restauranger. Det man idag ser av fiskebyn är "Fisherman village" där det inte säljs fisk utan är ett stråk med både shopping och restauranger. Härifrån avgår båtarna till den populära ön för ungdomar Koh Pha Ngan där det anordnas de världsberömda "Full Moon Party"

Big Buddha stranden
Stranden som kallas Big Buddha är känd för sin enorma Buddhafigur stranden har en mjuk härlig strand och lungt vatten.

Runt omkring finns många fler stränder som Maenam, Bang po, och alla stränder tillsammans med många andra utvecklas hela tiden. Oavsett vart på Koh Samui du vill semestra har det någonting för alla och avståden gör att du åker runt hela ön på mindre än 1 timme om det inte är långa bilköer.

Se och göra
Vad du absolut inte ska missa när du reser till Koh Samui är att besöka stenformationen Grandmama och Grandpapa, det är klippformationer som har ser ut som manliga respektive kvinnliga könsorgan. Passa på att ta ett dopp vid den lilla lagunen som ligger vid Grandmama och Grandpapa.

Samui Snake farm
Är du intresserad av ormar ska du göra ett besök på Samui Snake Farm, där visas kobror och andra kräldjur upp inför publik. Kom ihåg att inte sitta för nära om du är ormrädd då det igår i showen att få ha en orm eller två runt halsen.

Vattenfall
För oss skandinaver är inte vattenfallen på Samui så facinerande, särskilt inte om du har vandrat i svenska fjällen, men visst kan det vara värt att se det och ofta ingår ett besök på de berömda vattenfallen på Samui om du väljer att resa med på utflykt.

Big Buddha staty
Big Buddha på Samui har sedan den byggdes varit öns största kännemärke. Du ser det om vädret tillåter redan när du ska landa på Samuis flygplats. Buddhastatyn är hela 12 meter hög och är väl värd ett besök inte minst för den magnifika utsikten när du har vandrat alla trappsteg för att komma upp till Buddhan.

Klimatet
I Thailand precis som hemma kan man aldrig vara säker på vädret, men det finns en tumregel för Koh Samui, Från Januari till Juni är vädret torrt och havet ska vara lungt, från juli till oktober regnar det från och till. Från November till Januari kan det blåsa upp till storm mellan varven. Det solsäkraste klimatet i Thailand får man i Rayong och Mae Phim under perioden November till Mars månad.

Hur reser du till Samui?
Du kan flyga direkt till Koh Samui med både Thai Airways och Bangkok Airways. Det flygbolag som flyger flest gånger till Samui är utan tvekan Bangkok Airways. Det är ganska dyrt att flyga direkt från Bangkok Suvarnabhumi till Koh Samui därför finns det alternativa och mer prisvärda resvägar. Thai Airwys flyger flera gånger per dag till Surat Thani som ligger på fastlandet, det tar 3 timmar att transportera sig från Surat Thani flygplats till Koh Samui och den resan består av 1,5 timmar busstransport och sedan 1,5 timme färd med färja över till ön. Från inrikesflygplatsen Don Muang kan du flyga med både Nok Air och Thai Air Asia till Surat Thani.

Karta över Koh Samui