Koh Phuket

Koh Phuket med sitt klara vatten de härliga stränderna och med den mjuka vita sanden och palmerna som vajar i vinden drar besökarna till Phuket. Namnet Phuket kommer från det Malaysiska ordet Bukit som betyder berg. Det passar bra som namn på ön då den liknar ett berg som kommer upp från vattnet.
Phuket är Thailands största ö den är ca. 550 kvadratkilometer stor och ungefär lika stor som en tredjdel av Gotland. Ön mäter ca. 5 mil från norr till söder och ligger vid andamansjön vid Thailands sydvästkust. Du når ön med en bro som heter Sarasin.

Lanskapet på ön är annorlunda än vad som finns mer i norra Thailand här hittar du risfält, gummiplantager, ananasodlingar, Kakao och kokospalmsodlingar. Här skördar man också Cashewnötter. Det är bördigt överallt och Phuket räknas till en av Thailands rikaste provinser.

De första invånarna på Phuket som på den tiden kallades Thalang  var Nomadfiskare och havszigenare efterhand flyttade thailändare, malajer, och kineser till ön. Idag lever befolkningen mest på turismen, men också fikset är en viktig inkomstkälla för invånarna på ön. Dessutom är Phuket ett centrum för utvinning av Tenn.

Även om hotell och Restauranger har förändrat ön totalt de senaste 20 åren är det fortfarande ofattbart vackert här, vattnet är kristallklart och de flesta bergssluttningar är fortfarande beklädda. Turismen på ön har medfört att kvalité på vägnätet har avsevärt förbättrats och att utbudet av aktiviteter att göra är näst intill obegränsat. Även utbudet av restauranger och inkvarteringar såsom hotell och resorter finns det någon för alla plånböcker och smak.

Klimat
Klimtatet på ön skiljer sig inte nämnvärt från andra delar av Thailand, högsäsongen infaller på den torra och varma månaden som infaller November till Mars. Under december är den intensivaste perioden då alla ska resa till Phuket för att fira Jul och nyår, då kan det vara bra att känna till andra alternativ, kanske turistorten Mae Phim som ligger i Rayongprovinsen.
Högsäsongen på Phuket inbjuder till sol och bad då vattnet på ön är lungt och behagligt.

Under regnperioden som infaller från April-oktober finns det inte så mycket turister på ön, ska dock tillägga att det regnar inte varje dag även om det kallas regnperiod. I Maj och oktober kan man uppleva tropiska regnskurar varje dag, i värsta fall i en hel vecka. Vid denna tid är bad näst intill omöjligt vid vissa stränder på ön eftersom underströmmarna är starka och vågorna är mycket höga.

Religion
Idag består Phuket av 75% buddhister, 22% muslimer och 3% kristna eller har andra troendereligioner.

Stränderna
Det finns många härliga stränder på Phuket, de absolut bästa ligger på västkusten. På de allra flesta stränder finns allt du kan tänka dig inom olika vattenaktiviteter.

Restauranger
Utbudet av restauranger på ön är enormt, det finns allt mellan himmel och jord. En sak är säker du behöver inte vara hungrig när du är på semester på Phuket.

Nöjeslivet
Phuket har ett  väl utvecklat nattliv och det som du inte hittar här är troligen inte värt att hitta heller.

Prisbilden
Troligen upplever du att priserna är låga, men sanningen är att prisbilden här på Phuket är dyr jämfört med andra ställen i Thailand.

Phuket har en egen Flygplats och vill du resa inrikesflyg Thailand kan du boka detta hemifrån. Flygtiden mellan Bangkok och Phuket tar ca. 1 tim och 10 minuter.

Karta över Phuket