Chiang Rai

Chiang Rai ligger ca. 10 mil norr om Chiang Mai vid stranden av Mae Kok floden och Staden är belägen 580 meter över havet.
Staden grundades år 1262 av kung Merai då han utvidgade sitt territorium mot norr ut från huvudsätet i staden Chiang Mai. Chiang Rai var alldeles utmärkande för kungen då vid ett tillfälle hans favoritelefanter som hade rymt och fångdes in igen just i staden Chiang Rai.

Staden är alltjämt en liten lugn stad av provinsiell karaktär. Man hinner att upptäcka staden till fots eller med någon av stadens alla cykeltaxi, som fortfarande är ett mycket välanvänt transportmedel här. Stadens klocktorn står mitt i huvudgatans rondell och på ett enkelt sätt vägleder dig om var du befinner dig i staden. Staden ligger mycket vackert intill Mae kok floden och omges av de lummiga bergen, här finner du både nattbasarer och en liten fin morgonmarknad. Men förändringar sker hela tiden nu har det byggts fritidshus åt välbergade Thailändare som upplev som svalare och vackrare än andra delar av Thailand. Idag finns både flygplats och en golfbana anlagda intill staden. Flygplatsen heter Mae Luang- Chiang Rai.

Turismen i staden växer sig allt starkare, särskilt då den lämpar sig som utgångspunkt för olika vildmarksaktiviteter och turer ute i vildmarken. Runt om Chiang Rai hittar du urbefolkning i form av Yao, Lisu, Meo, Lahu och karenstammar. Tar du en båttur på den 13 mil långa Mae Kok floden som flyter genom staden så får du andra vyer från staden. Det är både billigt och enkelt. Chiang Rai är eller kommer att utvecklas till att bli en attraktiv plats för turister och då kanske européer som uppskattar den lokala atmosfären.

Förr i tiden var Chiang Rai en stad man bara reste igenom på väg till andra ställen, nu har det byggts hotell och restauranger ploppar upp allteftersom tiden går och närheten till Myanmar, Kina och Vietnamn och Laos gör staden ännu mer möjlighet att växa sig större. Chiang Rai ligger bara 7 mil söder om den berömda gyllene triangeln.

Det går att flyga till Chiang Rai med inrikesflyg från Bangkok. Flygtiden är ca. 1 tim. Ska du ha flygbiljetter till Chiang Rai kan du köpa dessa hemifrån.

behöver du flyga från Chiang Rai till Bangkok kan du även hitta flygbiljetter till förmånliga priser.