Chiang Mai

I norra Thailand då särskilt i området kring Chiang Mai finns oändligt många kulturrikedomar. Området är också känt för sina hantverkstraditioner. Till Chiang Mi kan man resa om du vill prova på elefantridning en nivå högre än de traditionella turistfällorna nere i södra Thailand. Passa på att träffa den etniksa urbefolkningen, bergsfolket! Passa på att ta en tur på en timmeflotte som tar dig längs med i någon av de många floderna.

Turistströmmen till Chiang Mai har ökat de senaste åren och har blivit en stad i stark utveckling, staden ligger 70 mil norr om huvudstaden Bangkok och är belägen vid stranden av Pingfloden. Runt staden Chiang Mai ligger det vackra skogsbeklädda berg. Historien om staden sträcker sig ända så långt tillbaka som till Siams ursprung. Dessa kungadömen har präglat staden och Chiang Mai bjuder fortfarande på enormt vackra gamla tempel från tidigt 1200 tal. Stilen på templen är nordthailändskt och eller Burmesiskt. Du finner totalt runt 300 olika tempel runt om staden Chiang Mai. Förr i tiden anlände man staden på elefantryggen eller via floden. Dessa färmedel ersattes år 1920 av den norra tåglinjen från Bangkok. Detta gjorde staden minre isolerad, men staden förblev mer eller mindre orörd fram till i mitten av 1970 talet då turisterna började upptäcka den fantastiska staden och tillväxten tog fart rejält.

Chiang Mai är känt för sitt underbara hantverk och är en av världens centrum för bomullsindustrin. Ska du shoppa  är utbudet av hantverk stort och du kan handla vävda bomullskläder, väskor och tyg mm. De flesta kläderna som säljs i staden är tillverkade i byarna runt omkring och skickas in till staden för att säljas. Det finns också vackra träsniderier och vackra statyer, thaisiden och handmålade parasoller, kermik och mycket mer. Chiang Mai är känt för att fortfarande bevara hantverkstraditionerna istället för att låta industiella produkter överta allt mer av arbetet.

Historia
Chiang Mai grundades år 1296 av kung Mengrai för hans snabbt växande kungadöme Lanna Thai Redan år 1256 hade han som prins samlat många av de små bergsfolken kring sig, efter faderns död övertog han tronen och kronan och 1262 byggde han en ny huvudstad för det nya landet "Anachak Lanna Tai" i Chaing Rai men år 1291 beslöt han sig för att flytta huvudstaden söderut och valet föll på den plats där Chiang Mai ligger idag.

Klimat
Chiang Mai har ett svalare och behagligare klimat än vad resten av lander erbjuder. Under den kalla årstiden eller om du ska ut på bergsvandring eller liknande rekommenderas att ta på sig något varmt. Den kallaste perioden är under Oktober till Mars  med en genomsnittstemperatur på 21 +grader På nätterna är det inte alls ovanligt att temeraturen sjunker ner till 0 sträcket.

Sevärdheter
Wat Phra Singh, är Chiang Mai största wat eller tempel. Det grundades år 1345 av kung Pa Yo som byggde en chede som skulle innehålla hans fars aska. Huvudingången vaktas av två drakliknande lejon och vid ingången finns den vildharnen.

Resa till Chiang Mai från Bangkok
Du flyger inrikesflyg i Thailand till Chiang Mai med både Thai airways och Bangkok airways från Suvarnabhumi. Från Bangkoks gamla flygplats Don Muang reser du med Thai Air Asia. Du kan köpa och boka din inrikesresor i Thailand med flyg redan hemifrån.