Ban Phe

Ban Phe historia sträcker sig många år tillbaka i tiden. Från början var Ban Phe endast en liten fiskeby, där invånarna levde på fiske och sålde vidare all fisk till Bangkok förutom det man behöll för husbehov. Att fisket lever kvar ser man tydligt när man anländer till Ban Phe, här ligger fikebåtarna uppradade och full aktivitet råder på bryggorna. Straxt intill ligger också turbåtarna som går över till Ko Samet. Många gamla fiskebåtar har börjat att köra turister till de närliggande öarna, Koh Khudi, Ko Samet och Koh Talu. Troligtvis är det mera lönsamt att arbeta med turister än att fiska.

Det moderna Ban Phe
Även om Ban Phe inte är en direkt turistort, utan är en mer närliggande stad till både Mae Rumphung och Suan Son och Chakpong men även till Mae Phim så är den lilla staden värd ett besök. Här hittar du mesta du behöver för ett hushåll, och det som kanske är mest känt är just den stora utemarknaden som kallas både för Ö&B, "Galne Gunnar" och Rusta. Här fyndar du allt mellan himmel och jord. vad du inte hittar här är märkeskopior, dessa finner du i Pattaya eller i Bangkok. I Ban Phe hittar du också banker, bra restauranger och faktiskt även knäckebröd och kaviar i några butiker.

Att vara turist i Ban Phe
Även om inte Ban Phe bjuder på sol, bad och strand, så är Ban Phe värt ett besök för att känna pulsen och atmosfären av en liten Thailändsk stad.
På dom många uterestaurangerna är det lätt att känna på atmosfären som råder i Ban Phe. Även om shoppingen inte bjuder på storslagna upplevelser, så finns det ändå ett antal butiker som erbjuder båda det ena och det andra och det kan vara värt att utforska även butiksutbudet i Ban Phe. I Ban Phe hittar du också turistattraktionen Rayong Akvarium som kan vara värt ett besök inte minst för om du reser med barn.

>>Hitta boende att hyra nära Ban Phe

Närheten till Ko Samet
Ban Phe fungerar som en port till Ko Samet, det märks tydligt när båtarna avgår eller ankommer till den lilla staden, då är det många turister i omlopp. Ute på Ko Samet är de ryska turisterna många, men även tursiter från andra delar av världen besöker Ban Phe och Ko Samet. På Ko Samet hittar du också en del av den vanliga sovunirshoppingen som man stöter på lite varstans där det finns turister i Thailand.

Hur reser man till Ban Phe?
Från Bangkok City går det bussar med jämna mellanrum på dagen. priset för en resa är på mellan 150-200 THB enkel. Resan tar ca 3 timmar. Från flygplatsen tar det med taxi ca. 2 timmar, men är betydligt dyrare än lokalbussen. Det planeras också för snabbtåg mellan Bangkok och den närliggande staden Rayong. Anländer du söderifrån kan du flyga till Utapao som är den lokala flygplatsen bara en timmes färdväg till Ban Phe.