Ayutthaya

Staden ligger 90 km norr om Bangkok och har tidigare varit Thailands huvudstad. (1350-1767).
Ayutthaya grundades här år 1350 av prins U-Thong på den den plats där de tre floderna Lopburi Pasak och Chao Praya omflyter en liten ö. Staden var därför lätt att försvara mot burmesiska angrepp eftersom man kunde befästa den genom att gräva en liten kanal. Under de 417 åren var Ayutthaya en imponerande huvudstad, en av österns sägenomspunna städer med över 2000 guldspiror. På den tiden var den mycket större än både London och Paris. Stadens yta var 15 kvadratkilometer och omfattade en mängd praktfulla tempel och palats som var förbundna med varann genom små kanaler. Tyvärr förstördes allt av burmeserna år 1767, och den första kungen av Chakkridynastyn avstod från att restaurera staden och flyttade istället huvudstaden till Bangkok.

Idag ligger den en gång storslagna huvudstaden i ruiner och endast rester av de tidigare waterna vittnar om det förflutna. Ruinerna är dock väl värda ett besök.

Sevärdheter i Ayutthaya
Ruinområdet är överväldigande stort, att delta i någon av de guidade turerna eller ordna med en egen med en lokal Tuk-Tuk chaufför är därför att rekommendera. Ruinerna ligger nämligen långt ifrån varandra och mellan kl. 11:00-15:00 finns det knappt någon skugga att tillgå över området. området inrymmer mer än 50 byggnader och några sevärdheter ligger utanför ön. Man kan också chartra en longtailbåt och se templen som ligger längs med floden. Båtarna avgår från tilläggsbryggan intill chandra Kasem palatset. Till fots kommer man över till ön via Pridi Damrong-bron som ligger i närheten av järnvägsstationen i Ayutthaya.