Möt mannen med Thailands största hjärta!

Enligt World Animal Protection (tidigare WSPA) så är ca 75% av hela världens hundar, gatuhundar. Människosynen på gatuhundar varierar, men för det mesta anses dom som besvärliga parasiter som sprider sjukdomar, fel menar Michael som har en annan syn på gathundar!

loading...

Michael J Baines,tidigare boende i Mae Phim  Nära Ban Phe i Thailand, har i dagsläget fullt upp med sitt volontärsarbete med gatuhundarna förutom att sköta sin restauarng Carrot i Bangsen. ”Den första gatuhunden som förändrade min syn på dessa hundar var, Mamuang. En undernärd, skabbig hund med sår på hela kroppen. Hon hade nyss fött valpar och kom till baksidan av min restaurang, Buffalo Bill som jag tidigare jobbade på, hon kom varje dag för att leta mat. När hon hade ätit klart försvann hon tillbaka till sina valpar i skogen. Jag lyckades få en av mina anställda att adoptera henne. Hon lever idag i Buriram. Där leker hon i skogen på dagarna, kommer hem för att äta mat och sedan vill hon ut igen, hon trivs i det fria” berättar Michael.

Michaels intresse för hundar uppdagades uppdagdes tidigt under sin vistelse i Thailand då de tog hand om grannens hundar under en längre semester. ”När grannarna kom hem och hundarna försvann, kändes det väldigt tomt” Michael berättar vidare att de genast började leta efter en hund som behövde ett hem. Via internet hittades en familj som hade tagit hand om en 9 månader gammal valp som hade kommit bort från sin mamma. Familjen bodde i en lägenhet och ville därför inte ta hand om valpen, som de hade döpt till Kaolao (en typ av nudelsoppa). Michael tog kontakt med familjen och blev godkänd för adoption av Kaolao. Efter Kaolao blev det ett köp av en beagle och efter det adopterades det en tredje hund till familjen. ”Vår Beagle är den enda hund vi har köpt”, säger Michael.

Carrot tar tid, men hundarna är också viktiga!

Michael jobbar inte enbart med sina hundar, han har kvar sin restaurang Carrot! ”Jag kliver upp klockan 06.00 varje dag och får hjälp av en hund-nanny som kommer och hjälper mig med den dagliga hund skötseln av våra 11 hundar. Vi kör en bit ut i skogen, jag har 5 olika platser jag alternerar mellan. Efter ca 1-1.5 timmes lek och bus i skogen åker vi hem igen. Där blir det dusch för de hundar som lekt i vatten och rullat sig i grus.” Han berättar att han utfodrar över 70 hundar, varje dag. ”Jag önskar att jag hade börjat jobba med hundar tidigare i mitt liv, det är en av de bästa sakerna jag har gjort!”

Tillsammans med Angsila kommun har nu Michael fått en mobil veterinär. Två gånger i veckan försöker de sterilisera så många de kan, hittills har det bara blivit fyra då veterinärens bil har gått sönder. Man hoppas på att ta upp detta arbete igen under oktober 2014. Steriliseringen kostar inte Michael någonting men medicinen måste han köpa själv och se till att hundarna får medicin efter ingreppet. ”Det händer att vi måste utföra en operation på en klinik, dom pengarna måste tas från min egna ficka. Senast vi blev tvungna att operera gick det på 6000 baht (ca 1300 sek).”

Det är långt ifrån alla gatuhundar som kan räddas och få en ny familj. Michael berättar om en hund, som han själv döpte till Rocky, som blev påkörd av en bil. Blev liggandes på gatan i ett par timmar och snurrat runt för att försöka ta sig till vägkanten. ”Jag och en kompis lade upp honom på en bräda för att ta honom till min bil. Sedan körde vi till kliniken. Rocky stank, och hade brutna ben. Han låg på kliniken i 5 dagar. De vita blodkropparna var skyhöga vilket tyder på kraftiga infektioner. Tyvärr visade Rocky ingen förbättring, vi var tvungna att låta honom somna in. Han var en fighter!”

Michaels arbete med Thailands gatuhundar är helt och hållet finansierat via donationer, frivilliga eldsjälar och Michaels egen ficka. Han vädjar till de som bor i eller skall åka till Thailand att hjälpa hundarna med vatten och mat. De lever ju på gatan, människor har dumpat dom där. Slå dom inte, visa respekt och låt aldrig ditt barn gå fram och klappa gatuhundar. Gå aldrig fram till en gatuhund som sover.
För dom som vill hjälpa till så tar vi gärna emot mat, reflex halsband och donationer.

För donationer i Sverige:
Rescue Dogs
Handelsbanken konto: 6920 834 941 538
Bank Giro: 562-0166

För donationer i Thailand:
Kasikorn Bank, Laem Thong Branch
699 205 3869 Michael J. Baines

Läsa mer?
Följ Micahel och hans arbete på facebook

Vad vill du göra nu?
Resor till Thailand
Hotell i Bangkok
Söka flygbiljetter till Bangkok

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter