Shoppingturen går till Bangkok

Det finns goda och billiga shoppingmöjligheter i Thailand, särskilt i Bangkok där de största varuhusen ligger placerade inne i stadskärnan. Även om Ikea har öppnar i Bagna shoppingceneter som ligger alldeles intill flygplatsen Suvarnabhumi. I De stora varuhusen, är priserna fasta medans på marknader är förhandlingsbara priser.

Fördelaktiga köp:
Thaisiden är av naturliga själ väldigt prisvärt, sidenet är handvävt och kraftigare än tex. kinesiskt siden. Thaisiden köps på meter eller yard en yard är 91,44 cm. Du kan även beställa färdiga kläder i materialet och få det sytt efter dina egna idéer eller mått och det tar ofta bara någon dag till du kan hämta det som du köpt.

Skräddarsydda kläder:
Thailand verkar vara skräddarnas land, det finns gott om skräddare som säljer kosytmer och byxor i allehanda modeller och färger. Servicen är hög och du kan ofta inom 24 timmar har din kostym klar för leverans. Ett tips är att vara noga med att kontrollera med några olika skräddare om priset.

Piratkopior:
Överallt på gator och torg runt om i Thailand finns det gott om kläder och skor som är pirattillverkat. Däremot på de stora varuhusen är kläderna i orginal och priserna är ändå ofta lägre än hemma i Sverige.

Läder och skinnarbeten:
Läder och varor i skinn kan köpas till bra priser, man kan också köpa orm och krokodilskinn, om du ska det så försök att få ett intyg på att skinnet kommer från en farm.

Ädelstenar och juveler:
Kvalitén på ädelstenar och juveler är god i Thailand, ofta är priserna låga om du inte mot all förmodan inte skulle bli lurad, Se upp för försäljare på gator och stränder de säljer oftast bara slipat glas.

Brons och silverartiklar:
Bestick, ljusstakar och alla slags smycken finns att köpa

Buddhafigurer:
Thailändska buddhafigurer får inte urföras oberoende av storlek. Förbudet gäller även nytillverkade buddhafigurer! Men som med mycket annat så finns det möjligheter att kringgå detta. Thailändarna importerar dessa figurer från Burma och säljer det till oss turister, då är det legalt och inga som helst problem längre.

När du är på shoppinghumör kan det vara klokt att sätta sig in i konsten att handla:
På torg och marknader är det mesta av utbudet inte prismärkt och det uppstår en förhandlingssituation. Det kan vara lite knepigt att sätta sig i denna sortens konst. För att du ska få perspektiv på priserna så är en månadslön för en arbetare i Thailand ca. 6000-8000 bath

När du väl har bestämt dig och fått en indikation från säljaren på ett utgångspris så börjar kampen:
Le och skratta det underlättar i alla situationer i Thailand, det gäller även när du ska pruta. Be säljaren att ta fram en Calculator eller miniräknare, där skriver du hälften av vad säljaren först begärde, därefter så kommer du att få ett motbud, och där någonstans mitt emellan kommer ni troligtvis att komma överens. Får du även säljaren att le så är hälfen vunnit.

Om du är stamkund hos någon försäljare så är det alltid enklare då mycket av affärerna i Thailand går på relationer. Tänk på när du ska betala dina varor som du har prutat ner  så ska du inte betala med för stora sedlar, det är väldigt oartigt!

Lycka till med din shopping i Thailand!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter